All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. andrea + joan arquitectes
  6. 2018
  7. Sants House Workshop / andrea + joan arquitectes

Sants House Workshop / andrea + joan arquitectes

  • 16:00 - 12 June, 2019
  • Curated by Clara Ott
  • Translated by Emma Johansson
Sants House Workshop / andrea + joan arquitectes
Sants House Workshop / andrea + joan arquitectes, © Joan Martí
© Joan Martí

© Joan Martí © Joan Martí © Joan Martí © Joan Martí + 20

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Spain
  • Category

  • Lead Architect

    Andrea Capilla y Joan Martí
  • Area

    90.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photography

    Joan Martí
© Joan Martí
© Joan Martí

Text description provided by the architects. The project in question is a reform of a one-floor house, functioning as a house-workshop, located in the neighbourhood of Sants. The chamfer geometry of the twentieth-century building is taken advantage of, offering an ample space in contact with the street and a more sheltered space lit through a courtyard that opens towards the interior of the block. The original partitions are demolished, leaving the structure of the load-bearing walls exposed, defining the succession of different spaces connected to each other.

© Joan Martí
© Joan Martí

The rooms are adjusted to this skeleton and the circulation spaces are eliminated while specific openings are made to bring light into the interior of the house. The interior perimeter of the house is equipped with bathrooms and storage spaces by constructing exposed concrete block walls. This strategy is made possible by the high interior height of 3.80m, allowing the development of attic spaces at points where the constructions do not reach the ceiling, introducing the 3rd dimension to the envelope.

© Joan Martí
© Joan Martí

The kitchen and the room are placed within the building's load-bearing walls, while the workshop-living room is open and in contact with the street. The access takes place directly from the street, through a covered space that runs towards the interior articulating the transition from the public space to the domestic space. Easily installed economical materials of low maintenance are used.

© Joan Martí
© Joan Martí

The materials being worked with are concrete, either in the form of blocks or pavement tiles, pine wood for the horizontal surfaces and enclosures, and finally ceramic tiles in the bathrooms and the kitchen. The vertical walls and the ceiling are painted white to ensure the correct natural lighting and in order to unify the different textures, both the pre-existing and the new ones. The fixtures remain exposed as well. It is a project that takes advantage of the virtues of a traditional architectural typology to accommodate a flexible home, allowing the reconciliation of the domestic and productive environments of its users.

© Joan Martí
© Joan Martí

© Joan Martí
© Joan Martí

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sants House Workshop / andrea + joan arquitectes" [Casa Taller a Sants / andrea + joan arquitectes] 12 Jun 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/918855/sants-house-workshop-andrea-plus-joan-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.