All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Distribution Center
  4. Logistic Centre Mayoral Children's Clothing / SYSTEM

Logistic Centre Mayoral Children's Clothing / SYSTEM

  • 01:00 - 7 June, 2019
  • Curated by Clara Ott
  • Translated by Emma Johansson
Logistic Centre Mayoral Children's Clothing / SYSTEM
Logistic Centre Mayoral Children's Clothing / SYSTEM, © Pedro García
© Pedro García

© Fernando Alda © Fernando Alda Cortesía de Rafael Urquiza © Pedro García + 31

  • Architects

  • Location

    Av. de José Ortega y Gasset, Málaga, Spain
  • Category

  • Architect in Charge

    Rafael Urquiza Sánchez
  • Area

    192395.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photography

    Pedro García, Fernando Alda, Courtesy of Rafael Urquiza
  • Construction

    SANDO
  • Engineering Consultant

    Santiago Pérez Vidal (Arquitecto de Proyecto), ARUP (Anteproyecto), Cemosa (Proyecto Ejecución)
  • Design Team

    Alberto Urquiza Sánchez, Rafael Antonio Roa Hernández, Cayetana Núñez García, Miguel Ángel Porras Díaz, Jose Antonio González García, Jose Manuel Ruiz Soto, Blanca Gómez Gálvez, Alejandro González Rodríguez, Viviana Winkler Ojeda, Myriam Caballero Baena
  • More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The project consists of the rehabilitation of the industrial textile complex of Intelhorce (1957-2004), transforming it into a new logistics centre for Mayoral Children's Clothing company in Málaga. To do so, the old finishing hall is recovered, preserving its spectacular interior space and its concrete structure while adding a new envelope.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Cortesía de Rafael Urquiza
Cortesía de Rafael Urquiza

The design of the new facade formed by folded GRC panels improves the energy efficiency of the building while it expresses the dynamic concept of the "fabric" as a representative material of the textile industry to which this building has always been dedicated. At the same time, the rest of the plot is prepared for the future expansion of the company with sustainable landscaping solutions.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The rehabilitation of the main building (Vázquez Molezún, Valdés, 1963) is based on three fundamental objectives: The recovery of the existing structure as the main element of the project; The improvement of the energy efficiency of the building and its adaptation to its new use; The design of a new skin that represents the philosophy of the company.

© Pedro García
© Pedro García

The main challenge was to integrate these three objectives, and this is how the design strategy arises: to create a solar protection system using the concept of "the fabric" as the driving idea for the final form. "A dress that protects the building from the sun". Using the largest GRC panels manufactured in Spain, a new facade is created as a "pleated skirt" that reduces solar radiation by 39%.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

To integrate the folds of the new facade into the actual building, the proportions of the cross-section were used in such a way that the scale and shape of the panels are based on a geometric process of modulation of the existing structure, using the inclination of the teeth of a saw as the main direction.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

As for the design of the expansion areas, the land was prepared with a low-cost landscaping solution for more than 10 hectares that would allow occupying these areas with future buildings. Recycled materials from the demolition of the different buildings of the complex were ordered following the pattern of the structure of a wool fabric, creating a decorative arrangement that orders the exterior areas.

Cortesía de Rafael Urquiza
Cortesía de Rafael Urquiza

The whole project has been carried out using bioclimatic strategies where the use of different simulations and digital analyzing tools have been crucial for reaching the different formal and constructive solutions.

© Pedro García
© Pedro García

Among the main construction challenges to be overcome, in addition to the repairing of the original concrete structure, was the manufacturing and commissioning of the GRC panels that were used for the facade. With a hight of more than 13.5 m, they are well taller than the recommended 7.5 m. However, thanks to their folded shape that increases their rigidity and the increase of the GRC shell, their viability was achieved. It was necessary to employ a tool used in the aerospace industry for the installation, given the geometric complexity of the panels, the inclination, and the variation of their centre of gravity.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

About this office
Cite: "Logistic Centre Mayoral Children's Clothing / SYSTEM" [Centro logístico Mayoral moda infantil / SYSTEM] 07 Jun 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/918605/logistic-centre-mayoral-childrens-clothing-system/> ISSN 0719-8884
© Pedro García

Mayoral 儿童服装物流中心,将混凝土立面转变为褶皱GRC板 / SYSTEM

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.