All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. China
  5. MOZHAO ARCHITECTS
  6. 2018
  7. The Planting Terrace And The Experience Pavilion / MOZHAO ARCHITECTS

The Planting Terrace And The Experience Pavilion / MOZHAO ARCHITECTS

  • 21:00 - 15 June, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
The Planting Terrace And The Experience Pavilion / MOZHAO ARCHITECTS
The Planting Terrace And The Experience Pavilion / MOZHAO ARCHITECTS, children running on the terrace. Image © Chao Zhang
children running on the terrace. Image © Chao Zhang

birdview in mid-air. Image © Chao Zhang birdview. Image © Chao Zhang the terrace being a green and dynamic space. Image © Chao Zhang children playing in the garden. Image © Chao Zhang + 23

  • Architects

  • Location

    Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen, China
  • Category

  • Lead Architect

    Guansheng Zeng
  • Architecture Design Team

    Wenguo Luo, Jiayuan Shen, Fan Zhang | Yanlun Zhu, Fenglian Hong, Xun Chen
  • Area

    2080.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Landscape Design Team

    Wenguo Luo, Jiayuan Shen | Fenglian Hong, Xun Chen
  • Interior Design Team

    Wenguo Luo, Ziyun Mai | Yanlun Zhu
  • Landscape

    Hongrui Landscape Architecture Design
  • Client

    Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company
  • More Specs Less Specs
birdview in mid-air. Image © Chao Zhang
birdview in mid-air. Image © Chao Zhang

Text description provided by the architects. With the advantage of geography, Shenzhen Shajing has largely developed the low-end manufacturing industry in the past two or three decades. The mass construction of factories not only destroyed the scenery wetland and farmland, but also brought chaos to the nearby suburb. Industrial parks and external urban spaces form negative places. In recent years, many residential buildings and schools were built around the industrial park.

birdview. Image © Chao Zhang
birdview. Image © Chao Zhang
the planting terrace under sunset. Image © Chao Zhang
the planting terrace under sunset. Image © Chao Zhang

This project hopes to provide a dynamic public space for workers, residents, teachers, students and the plant lovers by reshaping of the green humanities space. With various experiential activities held in the space, the traditional planting culture of Shajing is passed down in a new form, which is also a media for community building. 

axonometric
axonometric

In the original site layout, there is an outdoor parking lot in the west next to the courtyard. In order to meet the demand for parking, and to improve the spatial quality of the courtyard, a large landscaped terrace was created which covers the parking lot. Connecting by the steps, this large terrace becomes the extension of the courtyard, with which the courtyard establishes the public space system of different levels, and the steps could provide seats for audience when outdoor activities are held in the courtyard.

the terrace being a green and dynamic space. Image © Chao Zhang
the terrace being a green and dynamic space. Image © Chao Zhang
children playing in the garden. Image © Chao Zhang
children playing in the garden. Image © Chao Zhang

Concrete planting troughs are randomly placed on the terrace, where people can plant various crops and shrubs, depending on their individual preferences, so that these crops and shrubs create interesting and vivid landscape. The big hole on the terrace provides better sunlight for the parking lot below, and the cinnamomum camphora in the middle of the hole also provides greenery for parking.

different kinds of activities. Image © Chao Zhang
different kinds of activities. Image © Chao Zhang
the bench space being a playground. Image © Chao Zhang
the bench space being a playground. Image © Chao Zhang

At the same time, in the northeast of the terrace, there is a planting pavilion made of exposed concrete, which brings plant lovers together to learn from one another. The first floor is a public space for exhibition, communication and lectures, while program of the second floor is a planting and training space. The two-storey height green vegetation wall exhibits various plants, while the two-storey height space becomes learning place for people to communicate and interact with each other.

experience pavilion night view. Image © Chao Zhang
experience pavilion night view. Image © Chao Zhang
experience pavilion exploded drawing
experience pavilion exploded drawing
the scene of communication in the experience pavilion. Image © Chao Zhang
the scene of communication in the experience pavilion. Image © Chao Zhang

The cantilevered staircase and the hanging floor in the building make it light and delicate. At the same time, the two entrances with different levels in the building create a closer connection among the terrace, the interior space and the courtyard.

the interior cantilevered staircase. Image © Chao Zhang
the interior cantilevered staircase. Image © Chao Zhang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Planting Terrace And The Experience Pavilion / MOZHAO ARCHITECTS" 15 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918524/the-planting-terrace-and-the-experience-pavilion-mozhao-architects/> ISSN 0719-8884
children running on the terrace. Image © Chao Zhang

种植平台和体验馆 / 墨照建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.