We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dessier Residence / NatureHumaine

Dessier Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams© Adrien Williams© Adrien Williams© Adrien Williams+ 13

Montreal, Canada
  • Architects: NatureHumaine
  • Area Area of this architecture project Area:  2300 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Adrien Williams
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Belden, Caesarstone, Shalwin, Google, Mac
  • Lead Architect: Stéphane Rasselet
More SpecsLess Specs
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Located in the Plateau-Mont-Royal borough, the transformation and expansion of this duplex into a single-family home is defined by the geometrical dialogue of two complementary volumes highlighted by a set of angles and contrasting tonalities. At the rear, the addition of a mezzanine allowing access to the roof terrace is read as an extension of the facade, stretching over three levels.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

On the first floor, a second volume extends the footprint of the building, contributing to the formal expression as a whole. The volumetric composition is guided by the desire to create a dynamic expression between these two angular entities. In each volume, two large folded panes of glass provide a visual connection with the garden below. Inside, monochrome spaces with subdued materials surround the staircase located at the heart of the household topped by a generous skylight.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The central staircase made of openwork railings diffuses a zenithal light through the interior of the house. From the ground floor to the mezzanine, the staircase runs on three levels all the way to the family room giving access to the roof terrace. The interplay of volumes defines a close relationship between the living space and the roof terrace, which creates a space to contemplate the urban landscape.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dessier Residence / NatureHumaine" 04 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918426/dessier-residence-naturehumaine> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.