Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - HandrailLangfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - FacadeLangfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Image 4 of 33Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Arch, SteelLangfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - More Images+ 28

  • Local Design Institute : Shenzhen Z&F Culture Construction Co.Ltd.
  • Local Design Team : Zhuan Liu, Xiaoli Yu, Xuejing Li, Dongze Wei, Tianhang Chu, Kaifeng Fan
  • Structural Re Design : Yuxiang Xu
  • Lighting Design : Ge Zhu
  • Client : ENN Group
  • Design Team : Tao Zheng, Fernie Lai, Alan Hung, Tao Wang, Mark Wang, Hao Zeng, Melody Hwang, Jiaxin Li, Sida Yu, Wei Fan
  • Structural Design : Yuxiang Xu
  • City : Langfang
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Image 6 of 33
perspective. Image © Wright

Text description provided by the architects. WAY Studio recently completed the re-design for the west wing of Silk Road International Cultural Exchange Center. The center is located in Langfang, He Bei, one of the new cultural hubs for northern China, and takes its name “Silk Road” after China’s recent “Belt and Road” initiative.

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Stairs
mouth. Image © Fernie Lai

It is a mixed-use cultural complex, which contains an opera house, a theatre, a music hall in its center; a museum in its east wing; an art museum in its west wing, and commercial inserts scattered throughout. Each program has its own designated visitation route, allowing the entire complex to work together or individually. 


Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Handrail
perspective. Image © Wright
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Image 4 of 33
balcony. Image © Wright

The west wing of the cultural center houses the art museum, approximately 10,000 sqm. Within the atrium, the balconies on either side spread out like wings, connecting visitors to galleries at both ends. WAY Studio reevaluated the circulation of this space and proposed bridges to connect existing balconies across the atrium, extending the exhibition spaces outward into this central public area, blurring the boundaries between thoroughfare and galleries while visitors wander up the spiraling avenue.

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Facade
side. Image © Wright
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Stairs, Handrail
balcony. Image © Fernie Lai

Inspired by theatre design itself, we’ve extended this relationship between seeing and being seen into the public space of the art museum, with articulated platforms on all sides offering views back into the center atrium, mimicking box offices overlooking a theatre stage. This space can then house large sculptures or host performances for special events rather than acting only as a passageway. The central staircase was designed with two elevated platforms for just such occasions.

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Image 14 of 33
mouth. Image © Wright
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Image 19 of 33
wing. Image © Wright

At the top of the stairs in the central atrium, a wall of glass bricks sits glimmering. The transparent and reflective nature of the glass blocks mimics light dancing on water from a distance, whilst functioning as a screen that hides the doorway into the main hall, inspired by the shadow wall of traditional courtyards or Chinese gardens. Vegetation within the glass adds a touch of nature within this artificial space.

Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Steel
mouth. Image © Wright
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Facade
skylight. Image © Wright

Behind the wing-like formwork that houses the balcony corridors on either side of the atrium, intermediate skylights were created between the balcony walls and the original floor plate in order to allow natural light to filter from the skylight above, and to reflect natural light deeper into the corridor spaces. These openings are staggered to layer the light within the space, so that light and shadow dance across the blank white surfaces as the day passes in a perpetually evolving performance.

analysis diagram
Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio - Arch, Steel
back. Image © Wright

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Langfang, Hebei Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Langfang Silk Road International Cultural Exchange Center / WAY Studio" 02 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918074/langfang-silk-road-international-cultural-exchange-center-way-studio> ISSN 0719-8884

front. Image © Wright

丝绸之路文化交流中心西厅 / WAY Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.