We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RZB House / Carrier and Postmus Architects

RZB House / Carrier and Postmus Architects
© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

© DOUGLAS MARK BLACK© DOUGLAS MARK BLACK© DOUGLAS MARK BLACK© DOUGLAS MARK BLACK+ 35

Perth, Australia
  • Energy Consultant & Building Compliance:CADDS Group
  • Design Team:Justin Carrier, Steven Postmus, Qian Yun Say, Jeremy Su, Chimalizeni Mwenda, Kah Wai Leong
  • Building Compliance:CADDS Group
  • City:Perth
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

Text description provided by the architects. Located near one of Perth’s ‘necklaced’ wetland lakes, the architectural and integrated landscape design reflects the ambitious brief of both the client and architect: to provide a house that registers climate and environment and to be crafted for their personalities and ethical sensibilities.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

RZB house (Red Zephyr Blue) reflects the surrounding environment; with the design mediating the heat (red) and cool (blue) by allowing natural breezes of the area (Zephyr) for liveability. Louvered bookends to the house and a thermal chimney allow the clients to adjust to season and time of day. Inwardly, the house gathers around a series of living ponds working as breeze activated evaporative coolers, whilst its upper floors open to mature tree canopies and the park beyond.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

Sculpted ceilings mirror the morning and afternoon sunlight and become awash into the night with a warm glow from concealed uplighters. The design has been crafted as a couple’s home for an avid music lover and a talented artist with a shared love for Perth’s natural environment. Endemic Solya and Kennedia plantings will climb the decorative trellis to become its landscaped street address, with more native plantings enclosing and layering the house’s stone and brickwork base.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan
© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

A private music room has been designed aesthetically and acoustically to encase existing collections of music and an extensive collection of solid bookshelves. Located above, the artist studio distinctly belongs to the outside world, with its terrace opening out to the streetscape and a paneled shutter a playful reminder of its connection to inside living spaces.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

The kitchen occupies the center of the house and is surrounded by an open layering of dining, shaded terraces, pond, gardens and summer gazebo spaces. The couple loves to welcome their family and friends to share all of the living spaces and gardens.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

Design considerations have included the omission of any air-conditioning from the house, the use of featured and patterned brickwork and stone, radiant heating, minimal down-lighting, ethically sourced timbers, endemic plantings + productive gardens, rain (25,000L) and solar collection. The house achieves a 6.8-star rating and uses only passive cooling. RZB House is a place for rest, sharing and the welcome of friends, zephyr breezes and the local red +blue dragonflies.

© DOUGLAS MARK BLACK
© DOUGLAS MARK BLACK

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RZB House / Carrier and Postmus Architects" 27 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917797/rzb-house-carrier-and-postmus-architects> ISSN 0719-8884
© DOUGLAS MARK BLACK

RZB 住宅 / Carrier and Postmus Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.