All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Alexandre Loureiro Architecture Studio
  6. 2016
  7. Loft Miraflor / a*l - Alexandre Loureiro Architecture Studio

Loft Miraflor / a*l - Alexandre Loureiro Architecture Studio

  • 12:00 - 27 May, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Loft Miraflor / a*l - Alexandre Loureiro Architecture Studio
Loft Miraflor / a*l - Alexandre Loureiro Architecture Studio, © Alexander Bogorodskiy
© Alexander Bogorodskiy

© Alexander Bogorodskiy © Alexander Bogorodskiy © Alexander Bogorodskiy © Alexander Bogorodskiy + 20

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    Text description provided by the architects. Long and far goes the golden time of the Oporto’s industrial era during the so called 1st Modernity and with it the deurbanization of some parts of the city. It’s legacy has invariably been the malfunction or inadaptation of the big industrial buildings and so they are left to its own tragic fate. This shrinking “rusty” areas are real urban and architectural lab’s waiting for a new life. This fact sets on track a real opportunity to experiment and to explore new tipologies and forms of living that only this kind of space can render.

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    Right at the heart of Oporto’s East Neibourghood (Barrio Oriental), the most economicaly and socialy depressed part of the city, the project gives a new hope for a couple of coal warehouses. The objective of Loft Miraflor (LMF) is to rehabilitate and refunction a centenary warehouse for dwelling purposes.

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    The project takes in account some specific particularities of this long, narrow and double heighted building where everything can happen. Without changing its morpho-tipology, the idea is to “simply” hang-up 6 wooden boxes in between the roof trusses in order to maximize the area for social interaction on the ground floor.

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy
    Section
    Section
    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    On the ground floor, the 31m long warehouse is colonized by the social areas like living-room, kitchen, dining-room and, at the end, a patio. These functional areas naturally share the open plan of the loft in a way that they continuously succeed each other with no phisical barriers.

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    On the wooden mezzanines, up on the air and hovering over the social areas, are located the private areas allowing the zenital light to come down to the social areas due to the voids in between them. This also enables the vertical communication with the first floor which is assured by three elicoidal stairs that connects the rooms to the first floor. Each room has its own private wc and window on the roof.

    © Alexander Bogorodskiy
    © Alexander Bogorodskiy

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Loft Miraflor / a*l - Alexandre Loureiro Architecture Studio" [Loft Miraflor / Alexandre Loureiro Architecture Studio] 27 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917637/loft-miraflor-a-star-l-alexandre-loureiro-architecture-studio/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.