All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Benn & Penna Architecture
  6. 2017
  7. Glebe Red / Benn & Penna Architecture

Glebe Red / Benn & Penna Architecture

  • 19:00 - 20 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Glebe Red / Benn & Penna Architecture
Glebe Red / Benn & Penna Architecture, © Tom Ferguson
© Tom Ferguson

© Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson + 21

    • Clients

      Undisclosed
    • Undisclosed

      PMI Engineers
    • Landscape

      Selena Hannan Landscape Design
    • More Specs Less Specs
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    Text description provided by the architects. Glebe Red is a major alterations and additions to a large Victorian terrace house in inner city Sydney. It includes new living spaces, kitchen, courtyard and garden studio. The brief asked to turn a large old terrace house into a place for family life that would provide for both current and future generations.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    The project strategically transforms a previously dilapidated house into a landscaped body of space for the family. The courtyard is centripetal to the project, a combination of carefully selected elements that deliberates a place of gathering. An amphitheatre, a pond, a planter box and a platform, are rustled together to provide for an evolving variety of family activities. This landscape moulds the internal spaces either side, making inside and outside inseparable. A micro courtyard is carved out of the main house, filtering an iridescent light into the kitchen and living room.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson
    Floor plan
    Floor plan
    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    The courtyard facades are augmented reflections of one another, like playful mimes. Uluru red brickwork gives the house and studio a landscape-like feel, whilst gently arcing ceilings demarcate internal spaces without the need for physical walls. Traditional formalities of the Victorian home are stripped bare into a series of continuously meandering spaces, while the new addition reveals the delicacy and ornamental qualities of the existing home.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    Private bedroom spaces are nestled upstairs, elevated away from the living rooms. Their entrance is denoted with a sky-lit existing stairwell. The rear studio accommodates for intergenerational living that was a strong aspect of the project brief, providing the foundations for ongoing family life. The dwelling’s scale and geometry contributes to the growing pattern of rear-lane dwellings in Boyce Lane, framing a new intimate public domain that will enrich our city over time.

    © Tom Ferguson
    © Tom Ferguson

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Glebe Red / Benn & Penna Architecture" 20 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917298/glebe-red-benn-and-penna-architecture/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.