All
Projects
Products
Events
Competitions

Breathe Offices / Breathe Architecture

Breathe Offices / Breathe Architecture

© Peter Clarke © Tom Ross © Tom Ross © Peter Clarke + 16

Brunswick, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Breathe Architecture
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Adobe, Autex, Furuida, Graphisoft, Schiavello, Urban Salvage
  • Design Architect

    Jeremy McLeod
  • Project Architects

    Bettina Robinson, Madeline Sewall
  • Design Team

    Mark Ng
  • Photographs

  • Client

    Breathe Architecture
  • Builders

    Ficus Constructions & Ilario Ferretto (Original Office Fit-out), Hark Studio (Expansion)
  • Electrical Services

    BREC (Ben Russell Electrical Co.)
  • Original Office Fit-out

    2015
  • Expansion

    2018
More Specs Less Specs
© Tom Ross
© Tom Ross

Text description provided by the architects. The Breathe Architecture Studio is about a homecoming to The Commons – its a decisive project for the practice, and one that continues to serve as a tool to express our architectural priorities and identity. Tucked behind a maze of bicycle parking in the southwest corner of The Commons, you enter through an inconspicuous door, hand-painted signage the only clue to what lays beyond. As the Breathe team grew over time, so did the studio – eventually occupying the adjacent tenancy.

© Tom Ross
© Tom Ross

The studio was an exercise in building more with less. Giving space, height, light, and air. Its honesty is an expression of ethic over aesthetic. Data cables are curated in infinite lines on the walls. Five thousand pencils pixelate the skin of the double height meeting room. These spines give acoustic attenuation and hint at the architect’s endless search.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The studio is small and spacious simultaneously; school lockers provide banks of material samples to the quiet architects hidden behind. A series of smaller breakout spaces provide places to retreat. Lush vines climb out of the phone booths or lockers and onto the mesh screen above providing a link to nature, its imperfection and its beauty.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The studio celebrates and highlights the beauty of imperfections found in each carefully selected raw or recycled material. Every mark and variation in the recycled messmate kitchen tabletop are tell-tale of its previous life, giving it depth and warmth. The material palette is simple, natural, and unembellished– concrete, mild steel, raw brass, recycled blackbutt, black formply, and cyclone wire and wild greenery come together to create a series of small yet delightful architectural moments.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The Commons rooftop deck, surrounded by verdant plants, provide the setting for lunchtime conversations or a quiet place to recharge and take in the Brunswick skyline and the city beyond. Programmatically the studio is a physical manifestation of the Breathe team. It is small and introverted by its nature yet is an efficient and incisive tool for the constant pursuit of ethical and sustainable outcomes.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The Breathe Studio is functional, comfortable and inviting. It’s designed to be warm and engaging, effortless and inspiring.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

© Tom Ross
© Tom Ross

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 9 Florence Street, Brunswick, Melbourne Victoria, Australia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Breathe Offices / Breathe Architecture" 21 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917293/breathe-offices-breathe-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.