All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. eba architecture
  6. 2017
  7. Le Poulailler House / eba architecture

Le Poulailler House / eba architecture

  • 02:00 - 20 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Le Poulailler House / eba architecture
Le Poulailler House / eba architecture, © Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

© Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D + 24

  • Design Team

    Eric Boucher and Elisabeth Bouchard
  • Engineering

    Douglas Consultants
  • General Contractor

    Les Constructions A. Carrier
  • More Specs Less Specs
© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

Text description provided by the architects. Diamond-shaped windows connect new and old in duplex addition by eba. Architecture firm eba used traditional fish scale metal cladding to create a vaporous addition to a Quebec City century-old brick building. The project was designed to host the family of a young doctor wanting to live just above his beloved brother’s family. Both families share the yard where cousins play while parents are gardening. Hence the project name proposed by the client: a true chicken coop!

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D
Section
Section
© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

The duplex is located in the Montcalm neighborhood, known for its Frederick Todd urban parc and OMA’s national Art museum. One of the brothers mandated eba to design a two-story apartment completed with a new private terrace and direct access to the common back yard. The client’s demands involved transforming the existing second floor and adding a complete third story. From a busy urban boulevard, the family enters a long stairway leading to a double height dining room.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

The space is lighten-up by a five meters high window facing a peaceful alley. Heart of the project, rooms, and circulations are distributed from this sunny central space. From the industrial-style stainless steel kitchen, the household can take an exterior helicoidal stair to feast and barbecue with brother, sister-in-law, and cousins in the common back yard. 

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

On the top floor, a small lounge opens on a terrace shaded by a mid-century-inspired wooden pergola. A small office and a music room profit from the constellation of diamond-shaped windows.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

The triangular pediment of the existing brick façade offered the inspiration for the lozenge windows. The fish scale pattern of the shiny steel cladding prolongs the oblique lines of the windows, granting lightness and limpidity to the elevation.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

The simple volume of the addition, minimal and uniform, allows for a clear reading of the contemporary roof-top extension. The project recently won a Mérites d’architecture de la Ville de Québec, a distinction offered by the city for architectural excellence.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

View the complete gallery

About this office
Cite: "Le Poulailler House / eba architecture" 20 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917161/le-poulailler-house-eba-architecture/> ISSN 0719-8884
© Joël Gingras/Apy-D

Le Poulailler 公寓,百年砖墙建筑屋顶加建金属山墙 / eba architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.