All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. Adam Bresnick
  6. 2018
  7. Polyclinic of University CEU San Pablo / Adam Bresnick

Polyclinic of University CEU San Pablo / Adam Bresnick

  • 08:00 - 14 May, 2019
  • Curated by Clara Ott
  • Translated by Clara Ott
Polyclinic of University CEU San Pablo / Adam Bresnick
Polyclinic of University CEU San Pablo / Adam Bresnick, © Amores Pictures
© Amores Pictures

© Amores Pictures © Antonio Romeo Donlo © Amores Pictures © Antonio Romeo Donlo + 19

  • Collaborators

    Miguel Peña Martínez-Conde; Mireya Fernández Velasco; Antonio Romeo Donlo; María Montoya Fernández; José Moyano Collados
  • Installations

    Emilia Benito
  • Technical architect

    Rafael Valín Alcocer
  • Construction

    Ferrovial
  • Client

    Fundación Universitaria San Pablo CEU
  • More Specs Less Specs
© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo

Text description provided by the architects. The program is defined to meet the needs of four different faculties of the CEU San Pablo University (odontology, physiotherapy, psychology, and nutrition) in a two level 2780 m2 space located on Calle Almansa 66 in Madrid’s Tetuán district.  The first floor is dedicated to conventional classrooms and student changing rooms, while on the ground floor the protagonists are the odontology clinic’s curved clinical boxes. These boxes are arranged in clusters of 3 or 4 allowing professors to simultaneously tutor the treatment of various patients at the same time, allowing communication between student and teachers without compromising the privacy of the patients. These curved shapes, create an organic total of 45 boxes.

© Amores Pictures
© Amores Pictures

© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo

Constructed from 1.20m high brick parapet walls stuccoed and finished in epoxy resin in curved continuation with the floor: these ondontological boxes form a unified spatial whole. Corrugated cellular polycarbonate panels, 1.80m high, are screwed to these curved wall ensuring privacy without closing the space. The lab benches are clad in white corian forming a technical epidermis over the epoxy parapet walls. Lighting above these counters and incorporated in each dental chair creates another functional order within the primary organization.

© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo
First Floor
First Floor
© Amores Pictures
© Amores Pictures

In contrast to the organic forms of the odontology boxes, the cubicles for physiotherapy, nutritionists and psychologists have polygonal shapes, replacing the format of curved, resin-coated walls and polycarbonate screens, with steel profiles and the same plastic panels. The large open space serves as a metaphor for the university, where transversal communication and real learning takes place in a context which echoes this transparency and foments the exchange of information. This programmatic unity created an acoustical challenge. Wood wool acoustic panels have been used to improve sound absorption as well as color coded Slalom acoustic baffles hung from the ceiling in the waiting room and physiotherapy cabins.

© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo
Detail
Detail
© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo

The program and circulation are emphasized by the precise layout of the ceiling. Over the dentistry boxes the wood wool panels are horizontal with the same geometry of the cabins below, facilitating HVAC and other building systems that run on the ceiling, while over the pathways the same panels are hung vertically, creating a dynamic whole to facilitate an understanding of the space and how to navigate through it.

© Antonio Romeo Donlo
© Antonio Romeo Donlo
Polycarbonate Doors Detail
Polycarbonate Doors Detail
© Amores Pictures
© Amores Pictures

Spatial clarity is underlined by color coding the acoustic baffles and signage. The colors used and the design of the signage seek to communicate the interior layout and its complex distribution, both for daily users (students and teachers) and occasional visitors (patients and their companions). Selected materials, colors, shapes and incorporated signage create a warm and youthful atmosphere within a strict budget while avoiding the typical aesthetic of a medical clinic.

© Amores Pictures
© Amores Pictures

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Polyclinic of University CEU San Pablo / Adam Bresnick" [Policlínica Universitaria de la Universidad CEU San Pablo / Adam Bresnick] 14 May 2019. ArchDaily. (Trans. Ott, Clara) Accessed . <https://www.archdaily.com/916962/polyclinic-of-university-ceu-san-pablo-adam-bresnick/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.