Sutherland & Co. studio / Sutherland & Co.

Sutherland & Co. studio / Sutherland & Co.
© Dapple Photography
© Dapple Photography

© Dapple Photography© Dapple Photography© Dapple Photography© Dapple Photography+ 19

More SpecsLess Specs
© Dapple Photography
© Dapple Photography

Text description provided by the architects. The building occupies the site of a former wynd which once ran from North Berwick’s high street down to the town’s west beach. This has resulted in a remarkably narrow and deep plan with an internal width of little more than 3.5m, while the site extends for 45m. The building was gutted by a fire in the 60s and then witnessed incremental adhoc alteration, leaving little of value.

© Dapple Photography
© Dapple Photography
Ground floor / 1st floor
Ground floor / 1st floor
© Dapple Photography
© Dapple Photography

The redevelopment was as much an exercise in subtraction as in addition, removing accumulated layers of past development. A poorly placed fire escape, built following the 1960s fire, compromised the first floor layout but was made redundant by the introduction of a sprinkler system, allowing the interior to be substantially opened up. Removal of the fire escape also frees up the rear of the site for future development.

© Dapple Photography
© Dapple Photography
© Dapple Photography
© Dapple Photography

The project uses a restricted palette of self-finish materials. Oversized sliding panels made from cross-laminated spruce allow main studio and meeting space to be closed off when needed. A battened wood wool ceiling provides a unifying element and exaggerates the depth of the interior. The timber battens conceal sliding door tracks and lighting, as well as mastering the ceiling panel joints. A generous new rooflight brings daylight into the heart of the deep plan.

© Dapple Photography
© Dapple Photography

The building’s constraints have dictated aspects of the design, for example, with insufficient frontage for a second entrance the first floor studio is entered through the ground floor shop unit. We were however fortunate to find a tenant with a compatible business.

© Dapple Photography
© Dapple Photography

The project was effectively self-built, delivered by Sutherland & Co. through a parallel development company. This gave flexibility to adjust and fine tune aspects of the design while the work was underway. Investing our time and energy in the project also helped to get the most out of a relatively modest budget.

© Dapple Photography
© Dapple Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:North Berwick, Scotland, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sutherland & Co. studio / Sutherland & Co." 10 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916261/sutherland-and-co-studio-sutherland-and-co> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.