All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sustainability
  4. India
  5. Studio Organon
  6. 2017
  7. 1/18 Housing / Studio Organon

1/18 Housing / Studio Organon

  • 00:00 - 3 May, 2019
  • Curated by Clara Ott
1/18 Housing / Studio Organon
1/18 Housing / Studio Organon, © Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

© Saurabh Dakshini © Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt © Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt © Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt + 24

  • Engineering

    Manjunath & Co.
  • Consultants

    Lighting – Decon Lighting Pvt. Ltd.
  • More Specs Less Specs
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

Text description provided by the architects. A teacher who wanted to convert her existing family home into a multi-generation home to accommodate their growing needs, commissioned the residence. This was an interesting project for the Studio as it was an observation on Delhi’s common builder floor homes. The resultant was thus two independent apartments spread over four floors.

© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
Exploded Axonometric View
Exploded Axonometric View
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

The material palette came from the original building made in exposed brick & concrete accentuated with timber paneling. Our adaptation of the same was done using exposed concrete and readily available ECO-Bricks made using brick industry residue for the walls and polished red sandstone for the floors. The use of wood through out the building breathes life into the otherwise pale palette, enabling visual connectivity between the spaces.

© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
2nd floor plan
2nd floor plan
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

Few of the salient features of the project are defined below: Retaining the site foliage; A warm color palette designed and manifested from true appearance of materials; Intervening the typical longitudinal building volumes of cookie cutter homes with light shafts for ventilation and light; Countering the contrasting harsh summer sun and somber winter daylight with thoughtfully designed and placed passive solar shading devices.

© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "1/18 Housing / Studio Organon" 03 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916158/1-18-housing-studio-organon/> ISSN 0719-8884
© Reni Van Den Brandt from Wortmann & Brandt

1/18住宅,适合多代人居住的公寓改造 / Studio Organon

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.