All
Projects
Products
Events
Competitions

Lake House / Solo Arquitetos

Lake House / Solo Arquitetos

© Eduardo Macarios © Eduardo Macarios © Eduardo Macarios © Eduardo Macarios + 32

Houses  · 
Brazil, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Solo Arquitetos
  • Area Area of this architecture project
    250.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Hangar 43, Valentin Móveis
  • Architect in charge

    Arthur Brizola
  • Project Team

    Franco Luiz Faust, Gabriel Zem Schneider, João Gabriel Küster Cordeiro, Lucas Aguillera e Shinyashiki, Thiago Augustus
  • Photographs

  • Colaborators

    Victor Duarte Vilela, Edison Massei
  • Furniture

    Hangar 43
  • Builder

    Everson Divino de Oliveira
More Specs Less Specs
© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Text description provided by the architects. This house, located in Alvorada do Sul, in a site right next to the Paranapanema River was an amazing opportunity to explore the relation between built and natural environment. The design seeks to adapt to the geography, the lengthy shape of the site and to appreciate the beautiful view over the wetlands of the river, quite wooded in the section.

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios
Plan
Plan
© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Being so, the design takes party of the topography to assume a role of a belvedere for this holiday house. The volume is then divided in two retangular blocks - private and social. The volumes are slightly miss-aligned, to create movement and independence. The first, is closer to the entrance of the site, providing quick access and privacy for three bedrooms. The highlight is the main suite, which overview the property and the river, framed by the opening in front of the bed - a deserved private belvedere for the owners.

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

The later, goes deeper on the site, reaching the pool and the generous back garden, connecting inside and outside through an elevated wooden deck. This block works as a pavilion, hosting living, dinning and kitchen. The open plan, allows not only a dynamic use of these spaces, but also an unblocked view to the river from anywhere inside.

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Finally, the main aspect of this house is its materiality. The private volume was finished using stones extracted from the site before construction, adding a beautiful layer of the red colours from the region to the project. Moreover, the social volume has a particular history: it was built using bricks from an old factory owned by the family, which were disassembled carefully to build their new holiday house. This process is known as upcycling, which consists in the reuse of a discarded material without the necessity of any transformation.

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Lake House / Solo Arquitetos" [Casa do Lago / Solo Arquitetos] 23 Apr 2019. ArchDaily. (Trans. Pereira, Matheus) Accessed . <https://www.archdaily.com/915580/lake-house-solo-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.