We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Canonbury House / Studio 30 Architects

Canonbury House / Studio 30 Architects

© Salt productions© Salt productions© Salt productions© Salt productions+ 14

  • Area Area of this architecture project Area:  185
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Salt productions
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Ithaca roofing, Precious Marble, The Folding Sliding Door Company, Trimble, Windows4UK.eu
More SpecsLess Specs
© Salt productions
© Salt productions

Text description provided by the architects. By rationalising of a confused layout and opening the inside up to the outside, a growing family creates a contemporary, open and bright home. Passing through a newly cleared entrance hall and entering the refurbished lounge, the removal of an existing wall opens up a view to the rear garden.

© Salt productions
© Salt productions

By circulating through it, the kitchen is placed at the heart of this new layout – reflecting the family’s living aspirations – while the naturally darker portions of the plan are allocated to less used utility spaces. The new rear extension pushes into the garden the full 6m allowed under UK Prior Approval, with a full width set of glazed sliding-folding doors and a large rooflight allowing natural daylight to flood in.

© Salt productions
© Salt productions

Like the layout, the existing rear façade was disorganised and of poor quality. By rebuilding both the ground floor and loft dormer extensions to full width with complimentary glazing rhythms, a coherency was brought to the elevation. At ground floor, dark blue engineering bricks clearly define the new additions while retaining the textural sophistication of well constructed masonry.

© Salt productions
© Salt productions
Plans
Plans
© Salt productions
© Salt productions

At first floor, to the rear, two new large windows with substantially lower sills open up the spaces to the outside and flood them with light, with a freestanding bath enjoying views of the garden. The loft stair hugs the party wall, creating a huge master suite.

© Salt productions
© Salt productions

By raising the dormer’s ceiling under the site’s Permitted Development rights, more light is allowed in – and views to the garden out – through full height glazing. New rooflights, located at the bottom of the front pitch, give the ensuite heaps more natural daylight and offer views to the wider neighbourhood.

© Salt productions
© Salt productions

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Canonbury House / Studio 30 Architects" 18 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915176/canonbury-house-studio-30-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.