Bouwman House / Sam Crawford Architects

Bouwman House / Sam Crawford Architects

© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman+ 39

  • Lead Architects:Sam Crawford Architects
  • Builder:Join Constructions
  • Engineering:Cantilever Engineers
  • Landscape:Christopher Owen Landscape Design
  • City:Sydney
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Brett Boardman
© Brett Boardman

Text description provided by the architects. This house is an alterations and additions to a 1914 Federation style house in the historic suburb of Haberfield, just five kilometres west of Sydney’s central business district. Parts of a problematic 1990s addition have been removed and spacious and contemporary living spaces added: open plan kitchen, living & dining room, entertainment room and attic conversion.

© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman

Graceful curves of off-form concrete are revealed in views through and past the original building, opening to a striking courtyard garden and extension to the rear. A low-ceilinged garage in the corner of the very large block has been converted into a vaulted cabana space, creating a peaceful retreat and recreation area adjacent to the pool.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The plan and use of the house can be read through two distinct geometries; the original four-bedroom house, extended to eight rooms in the 1980’s, has the rational rectilinear form you would expect of a brick cottage from the turn of 20th century.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section B
Section B

The new, concrete, glass and zinc addition scoops and leans into the northern courtyard and rear garden. The defining gesture of the rear addition is this courtyard which breaks up the long volume of the house and extends to form a sculpted second entry which peeks out to the street from behind the original brickwork.

© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman
© Brett Boardman

This second entry anticipates the daily comings and goings of the family of six, with nooks to conceal school bags and sports gear. A monolithic curved concrete wall defines the passageway into the expansive light-filled kitchen, dining and living space.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bouwman House / Sam Crawford Architects" 18 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915164/bouwman-house-sam-crawford-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.