All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Showroom
  4. China
  5. PTArchitects
  6. 2018
  7. BeiChen Mansion / PTArchitects

BeiChen Mansion / PTArchitects

  • 23:00 - 20 April, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
BeiChen Mansion / PTArchitects
BeiChen Mansion / PTArchitects, © Shanxi Studio
© Shanxi Studio

© Shanxi Studio © Shanxi Studio © Shanxi Studio © Shanxi Studio + 22

  • Architects

  • Location

    West Coast, XiuYing District, Haikou, Hainan, China
  • Category

  • Principal

    Bin Lu, Hanhui Zeng
  • Design Team

    Zhe Zhao, Ying Yang, Yingcheng Wang, Xiantao Lu, Gao Shen, Chengbei Li, Yazhong Huang, Xian Yang, Ruizhong Chen, Yining She, Yini Wang
  • Area

    206017.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Text description provided by the architects. In design, we often need to take care of two opposite principles at the same time, release while controlling, lift when putting down, retreat when advancing, and break while continuing. At a time when the characteristic of most of the start-up areas tends to be unified, how to create the architectural form of ‘not stacking symbols and not monotonously repeating’ through the combination of traditional culture and modern aesthetics will be a widely discussed proposition. We hope to find a way to really make the design bigger while smaller, lighter while heavier, deeper while lighter, and more modern while traditional, because all elements can finally find a way to coexist, and all exploration is essentially a lovely fantasy for the next wave.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio
© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

This project is located in Haikou City, Hainan Province, and is used as the exhibition center and sales center of the project plot, leading the spiritual outlook of the whole plot. The owner hopes that the building will give consideration to both functional and aesthetic needs, reflect the local architectural features in style, and at the same time, not lose the modern popular characteristic.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

At the beginning of thinking about the design, we determined to dig deep from three aspects to shape the distinctiveness and uniqueness of the building, which can not only meet the needs of the owners but also add some innovative attempts to the design style and technique.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio
© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

We dug up the special cultural symbols from the local characteristic buildings and created a changing indoor light sense through dismantling methods while forming a more ‘distinctive’ symbolic appearance.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Because the land is long along the city display surface. We hope to design a plan with a strong sense of transverse strength, to control the lightweight through a flowing white railing, to add modern architectural vocabulary, and to coexist harmoniously with the suspended roof of the body.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Finally, some elements with rich local architectural and cultural characteristics are harmoniously used in the design of building facades while meeting the structural needs.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Because of Hainan's climate characteristics, we hope that the program can have more indoor and outdoor integration. Different from the straight streamline line of the traditional exhibition center, we try to upgrade the main exhibition function to the second floor through a section of gray space that blends inside and outside.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Hainan's local traditional buildings are relatively transparent and light, and attach importance to the interaction with natural elements. We hope to extend this concept of flexible space enjoyment to the use of this project and create a series of experiential spaces with interest and enjoyment.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

In the use of materials for the main building, we have chosen a combination of materials corresponding to the local architectural style in Hainan. The roof and main body used wood veneer materials to listen to nature and approach ecological Hainan. White and mirror metal materials are used in the local application, which enhances the aesthetic feeling of the modern industry and outlines the whole with simple and bright lines. In addition, high-permeability glass is used to strengthen the virtual-real comparison and rhythm change, so that the building simultaneously exhibits artistic qualities such as brightness, lightness, nature and rich culture.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

Modern design and traditional culture are not contradictory, each attempt is a new understanding and taste. The natural transition between the external facade shape and the interior space brings soft and changing light to the interior, resulting in different experience atmosphere.

© Shanxi Studio
© Shanxi Studio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BeiChen Mansion / PTArchitects" 20 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915050/beichen-mansion-pt-architecture-design/> ISSN 0719-8884
© Shanxi Studio

北辰府 / PTA上海柏涛

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.