All
Projects
Products
Events
Competitions

Lunéville Multimedia Library / Studiolada

Lunéville Multimedia Library / Studiolada

© Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny © Ludmilla Cerveny + 30

Renovation  · 
Lunéville, France
  • Architects Authors of this architecture project Studiolada
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    IDM, Modular, OberSurfaces, Saint-Gobain, Tarkett
  • Lead Architects

    Xavier Geant and Eleonore Nicolas architects DPLG
  • Technical consultants

    Cube ingénierie & Tecnos & Terranergie & Venathec & Abeco
More Specs Less Specs
© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

Text description provided by the architects. The project consists in the complete restructuring of the two existing levels of the Orangerie media library in Lunéville. The goal was to completely modify its layout in order to modernise it and allow exchanges and transversal practices between all the different protagonists.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny
Section
Section
© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

The challenge was also to “give back” the media library to the neighbourhood and the street, making it more open to the outside — a media library is, after all, a window onto the outside world. After removing the old extension forming the entrance, which completely distorted the primary volume of the building, we opened the facades in the continuity of the existing half-moons. These openings are set on the basement stones and give the staff and visitors of the media library a better view of the outside.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

These blinds are hidden in thermo-lacquered steel boxes, which are the same colour as the outer frames and their embrasures. These boxes replicate the dimensions and altimetry seen on the facade, the basement stone and the half-moons mentioned above.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny
Plan
Plan
© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

The public entrance to the building is accessible from both the North and South facade. These two entrances are located on either side of a central atrium, acting as an important articulation in this project. It is indeed in this atrium that are located the main reception desk, the recreational area, the steps, as well as the meeting/concert space.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

From this area, one can access every sector of the media library. Areas book showcasing are implemented at the top of the steps and in the construction of the railings on the first floor. The internal layout is like organised in a row of offices and facilities (lavatory, storage, elevator...), on both levels, occupying the south facade of the building, leaving a great freedom in the implementation of interior spaces.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

The reading rooms, as well as the listening and viewing spaces are multiple and diversified. In that way, some of the project’s areas are set up for group work, while others are designed for individual reading. The reader is invited to curl up in the embrasure of the fitted out frames, sitting in between the inside and the outside, thus benefiting from perfect natural light.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

Varied ceiling heights punctuate the layout all the way up to below the roof, where a sea of zenithal lighting is set up. These skylights, arranged in a rectilinear way, bathe with light the "carved" spaces in the voids in the suspended ceiling. The auditorium, the activity room and “story time” areas are located upstairs. The volumes are built out of wood and participate in the spatial organisation of the floor.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

The project strives to respond to the various issues raised by the Lunéville media library program and to provide accessibility solutions to people with reduced mobility, all the while respecting the identity of the building built in 1854. The building’s thermal performance is close to that of a passive building, thanks to its design and compactness.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 54300 Lunéville, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lunéville Multimedia Library / Studiolada" 11 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914901/luneville-multimedia-library-xavier-geant-architect-dplg/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.