We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Ortueta / Z arquitectos

House Ortueta / Z arquitectos

© Javier Araneda© Javier Araneda© Javier Araneda© Javier Araneda+ 34

Pichilemu, Chile
  • Architects: Z arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Javier Araneda
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk
  • Lead Architects: Daniel Buzeta
  • Design Team:Daniel Buzeta – Ismael Lira
  • Engineering:Guillermo Astorga
  • City:Pichilemu
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Javier Araneda
© Javier Araneda

Text description provided by the architects. Located in front of the sea, the project solves its program on a single floor by condominium regulations. To be located so close to the ocean meant solving the factor of the south wind that constantly blows on the central coast of Chile. Because of this condition, the project closes towards the south incorporating an interior patio with north orientation, protected from the wind by the built body. This patio welcomes the inhabitants on windy days and the evening programs are also located (barbecue/fire).

© Javier Araneda
© Javier Araneda
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Javier Araneda
© Javier Araneda

The public enclosures -hall-living-dining-kitchen- are framed between concrete walls that protect the neighbors to the south and the street to the north, open framed views towards the east -inland courtyard- to receive the sun from the mornings and the volume opens completely towards the west where the terraces with ocean view are located.

© Javier Araneda
© Javier Araneda

Unlike common areas, private enclosures - pieces and bathrooms - protect the privacy and open controlled windows that frame views. The morning sunlight is received from features on the deck that bathe the wall of soft and homogeneous light during the course of the day.

© Javier Araneda
© Javier Araneda

Connected by an exterior corridor, there is a separate room with a guest room which includes a semi-indoor surf shower and a loggia. To generate thermal mass and take advantage of the height of the roof as a living space, the house integrates a roof-livable, with garden areas and terraces, which is accessed by steps of natural granite embedded in the concrete wall.

© Javier Araneda
© Javier Araneda

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Ortueta / Z arquitectos" [Casa Ortueta / Z arquitectos] 08 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914507/house-ortueta-z-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.