All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Roeck Architekten
  6. 2016
  7. Wohnhaus DRV / Roeck Architekten

Wohnhaus DRV / Roeck Architekten

  • 02:00 - 27 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Wohnhaus DRV / Roeck Architekten
Wohnhaus DRV / Roeck Architekten, © Dominik Rossner
© Dominik Rossner

© Dominik Rossner © Dominik Rossner © Dominik Rossner © Dominik Rossner + 21

© Dominik Rossner
© Dominik Rossner

Text description provided by the architects. The two-storey, light main cube stands free in the gently (slightly) gradient forest plot in the Tyrolean community of Mils. The property is confined by two little streams, one on each side. As soon as entering the access and by taking a closer view while walking the property, the differentiated structure of the building is revealed. The dark entrance area together with the vestibule, the dressing room and the guest toilet emerge from the two-storey main cube and form a protecting angle to the garden.

© Dominik Rossner
© Dominik Rossner

Starting from this preserving, slightly lowered building, which is separated by a clear atrium, the living area extends along together with the kitchen, the storage rooms, and the dining area, opening up through a room-high glazing into the garden. Overlying you find the upper floor with the private rooms, which - due to their hight and the rectangle distortion - offer a panoramic view on the natural surroundings. The centrally located foyer with the spacious seating area and the stunning view of the surrounding nature invite to linger. This oriel protrudes solely and naturally from the otherwise very clear north façade. On the south side of the building moveable wooden elements shade the sleeping areas and shield them from insights.

Ground floor plan
Ground floor plan

In the inside the clearly exposed concrete walls together with the ceiling surfaces contrast with native oak wood and untreated steel. A two-storey mullion bar façade - also made of local oak - forming to the extra high terrace outside and completing the material canon of the abstract space sculpture.

© Dominik Rossner
© Dominik Rossner

The use of oriental patterns on the building creates a wonderful play of light and shadow inside the building just before dawn. A monolithic, white tiled stove acts as a threshold between the living and the dining area, also providing for warmth and atmosphere on cold days.

1st floor plan
1st floor plan
Sections
Sections

Heat is generated by a heat pump, which removes the required energy from the ground by means of a ground probe. The heat is distributed via floor heating system throughout the house. The very high storage capacity of the concrete surfaces on the inside, combined with a high-quality thermal insulation on the outside, lead to a comfortable living environment.

© Dominik Rossner
© Dominik Rossner

View the complete gallery

About this office
Cite: "Wohnhaus DRV / Roeck Architekten" 27 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914500/wohnhaus-drv-roeck-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.