All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. United Kingdom
  5. Feilden Fowles
  6. 2019
  7. The Weston Visitor Centre and Gallery / Feilden Fowles

The Weston Visitor Centre and Gallery / Feilden Fowles

  • 01:00 - 9 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
The Weston Visitor Centre and Gallery / Feilden Fowles
The Weston Visitor Centre and Gallery / Feilden Fowles, © Peter Cook
© Peter Cook

© Peter Cook © Peter Cook © Peter Cook © Peter Cook + 19

  • Architects

  • Location

    Yorkshire Sculpture Park, West Bretton, Wakefield WF4 4LG, United Kingdom
  • Category

  • Lead Architects

    Fergus Feilden, Ross Perkin
  • Area

    673.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Peter Cook
© Peter Cook

Text description provided by the architects. Overlooking the historic landscape of lake, wood and pasture, The Weston, a new visitor centre and gallery, emerges from its hillside setting in Yorkshire Sculpture Park, West Yorkshire, England. Set within a former quarry, the 673m2 building includes a gallery, interpretation space, restaurant and shop.

© Peter Cook
© Peter Cook

Given the site’s exposure to harsh weather and prevailing winds, it was decided early on that an appropriate building would sit low in the landscape. Inspired by works of land art and sculpture, including vast site-specific artworks such as Michael Heizer’s ‘Double Negative’ and Robert Morris’ ‘Observatory No. 5’, a concept emerged of a monolithic form emerging from a cut in the land, which developed into a building nestled into the hillside and yet emerging as a solid, man-made intervention.

© Peter Cook
© Peter Cook

The single-storey building has two façades: the arc-shaped western elevation, which is glazed at the southern end where the restaurant is located, providing stunning views across the park; and the east elevation, a 50m-long wall of layered concrete, centrally split by the main entrance.

© Peter Cook
© Peter Cook
Ground floor plan
Ground floor plan
© Peter Cook
© Peter Cook

This sculptural, solid wall, subject to extensive material research and testing, works partly as a buffer to the nearby, busy Huddersfield Road, as well as a new threshold for visitors to pass through when they enter the park.

© Peter Cook
© Peter Cook

Research exploring concrete mixes of different pigments and aggregates, combined with a retardant on the face of the shuttering and post-striking jet-washing, produced a layered concrete wall of local stone types - limestone, granite and sandstone - with a textured surface that subtly resembles layers in the millstone grit soil strata beneath.

© Peter Cook
© Peter Cook

The gallery is distinguished from the rest of the building by a cast in-situ white pigmented concrete, fair-faced on the walls and board-marked on the soffit of the rooflights, with a semi-translucent GRP canopy gently filtering light from above, protecting the artworks on show inside. The space will host temporary exhibitions of work by modern artists to complement the collection in the park’s outdoor space.

© Peter Cook
© Peter Cook

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Weston Visitor Centre and Gallery / Feilden Fowles" 09 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914491/the-weston-visitor-centre-and-gallery-feilden-fowles/> ISSN 0719-8884
© Peter Cook

Weston 游客中心及美术馆 / Feilden Fowles

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.