We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio

Charcoal House / Yellow Cloud Studio

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Windows, Door, FacadeCharcoal House / Yellow Cloud Studio - Table, Wood, Windows, ChairCharcoal House / Yellow Cloud Studio - Table, Lighting, Windows, ChairCharcoal House / Yellow Cloud Studio - Facade, Windows+ 20

  • Area Area of this architecture project Area :  102
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Russwood, Bert Frank, Wrong London
More SpecsLess Specs
Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Table, Wood, Windows, Chair
Courtesy of Yellow Cloud Studio

Text description provided by the architects. Charcoal House is as a crisp, rectangular corner plot extension, clad with black timber, wrapped in glazing and set in a concrete landscape that highlights its sharp angles. The brief was to transform a dark, fragmented space into a bright kitchen/dining area, bringing natural light and garden views far into the house.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Facade, Windows, Courtyard
Courtesy of Yellow Cloud Studio

Our proposal dealt with the challenges of having a property exposed to the street together with being located on a slope so respecting privacy and producing a seamless transition between floor levels were important design goals. The new building stands tall and mysterious towards the side street with a blind wall while opening up with large windows towards the top, front and back.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Facade, Windows
Courtesy of Yellow Cloud Studio

The wrapped glazing strip allows for garden views to extend all the way to the new study room and helps create a weather protected external patio with integrated seating. Careful sequencing of interior and exterior spaces gives an overwhelming feeling of openness and connection. The redesigned back garden sits several steps lower than the house, ensuring privacy while outside.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Windows, Facade
Courtesy of Yellow Cloud Studio
Floor plan
Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Image 14 of 20
Courtesy of Yellow Cloud Studio

Black vertical timber cladding is applied to the extended volume, with only a strip of glazing separating the side wall. The patio is treated as a negative space, removed from the main volume and therefore clad with light larch timber. All landscape is poured concrete, with steps forming an external seating area and blending seamlessly with the back garden.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Table, Wood
Courtesy of Yellow Cloud Studio

The result is a black enigmatic volume that conceals bright, open spaces which are constantly transformed by natural light casting playful shadows of the geometry and that uses transparency through its sequence of spaces, giving exciting visual connections to normally blind parts of the house.

Charcoal House / Yellow Cloud Studio - Table, Chair, Windows
Courtesy of Yellow Cloud Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:59 Alric Ave, New Malden KT3 4JL, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Charcoal House / Yellow Cloud Studio" 11 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914470/charcoal-house-yellow-cloud-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.