the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. Japan
  5. Kohei Kudo & Associates
  6. 2018
  7. Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates

  • 01:00 - 9 April, 2019
  • Curated by Clara Ott
Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates
Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates, © Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

© Kai Nakamura , Shinkenchikusha © Kai Nakamura , Shinkenchikusha © Kai Nakamura , Shinkenchikusha © Kai Nakamura , Shinkenchikusha + 16

  • Construction

    Sumiken Trading+Tokyu Holmes
  • Cooperation

    Shelter , Toho-leo
  • More Specs Less Specs
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

Text description provided by the architects. The client’s family has been living in the beautiful site surrounded by nature for generations for over 300 years. The client couple lived in the “main house” built two generations ago and an “annex” built by them, going back and forth between those two separate buildings. They wanted to have a new style of living so that they could have a space to invite their daughter’s family and grandchildren. I planned this extension and restoration to make it feasible for its rich heritage to pass on to the next generation while leaving their favorite “annex”.

In order to make the existing building, the garden, the nature in the neighborhood and the newly created extension building section as one piece, not a disjointed structure, the structure was fixed and added based on each buildings condition with using the common material between the existing section and the extension section. The new plan consists of three gardens with the different characteristics for the existing part and two large roofs. Under the one roof there is the “living room/kitchen building” used also as dining room, and the “Nandemo Terrae” means, multi-purpose terrace, is in the open-air space under another roof. The two roofs are made as a structure of a wooden sandwich panel to make it as large, reasonably and economically as possible.

© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

The shape of the roof was designed as a response to the surrounding nature, light and wind so the elevation is very pliable, its angle and height are carefully determined depends on the activities taken under the roof. For example, by setting down the eaves on the neighborhood side of the “Nandemo Terrace” to 1,900mm, it connects the garden while shielding the gaze from neighborhood. At the same time, at the center the eave rises the elevation to 4,600mm so it could capture the natural light and creates a place for people to gather.

© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
Floor plans
Floor plans
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

On the front part of the existing annex building, we designed a new sunroom by aluminum so it could extend the living space to the outside. We brought the same materials in walls and fittings in the extension part. Like above, we thought about how we could keep and pass on the memory and the affection in the beloved buildings to the new space and at the same time, we fixed the house to take back the quality of living not dragged too much to the existing buildings.

© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

In the end, we found this feeling that you cannot tell the boundary of the existing and new extension parts. Things that existed before, newly brought in, everything is placed in parallel, and rich nature spreads behind them. The toughness of the living of the client, which seems like it would overcome the inconvenience life so far, mixed with the generous environment then moderate looseness appeared. Despite all the different structures, it became “one house” like they are holding hands with each other.

© Kai Nakamura , Shinkenchikusha
© Kai Nakamura , Shinkenchikusha

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates" 09 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914469/higashimatsuyama-house-kohei-kudo-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.