Merkel Cooper Residence / in situ studio

Merkel Cooper Residence / in situ studio

© © Keith Isaacs© © Keith Isaacs© © Keith Isaacs© © Keith Isaacs+ 16

Troutman, United States
More SpecsLess Specs
© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

Text description provided by the architects. The house is set in a hill, just below the crest, overlooking a lake. The entry drive meanders through a hardwood forest and up the hill, approaching the house from the south. The first glimpse of the house is offered near the top of the drive, revealing the combined carport/entry and the service end of the main house volume.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

Public spaces are hidden on the north end of the house, opening to views of the lake and a deep valley filled with beech trees. A series of site walls negotiate between the steep slope and the simple house form.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

The main level of the house is accessed through a combined carport/entry, composed as a series of layers – wood screen, banded glass wall, structure – that lead to an entry vestibule and the stair. Once inside, movement is around the kitchen volume and into the dining and living spaces. Here one first sees the lake and the beech forest in the valley below. The north end of the main level is a private deck that hovers at the edge of the valley precipice. 

Ground level plan
Ground level plan
Transverse section
Transverse section

All bedrooms are upstairs, with the master at the north end to capture the same lake and valley views. A small “sanctuary” space is in the basement, at the bottom of the three-story stair. This space is for reading by the fire and accessing the lake trail.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

The foundation and site walls for the house are parged concrete block, and the majority of the structure is wood. The large carport roof is structured to be a thin plane that extends off the west side and creates an arrival space. The large entry opening in the wall where the carport roof meets the main volume of the house is the only location where structural steel is used. The plan is arranged around a three-story stair that is the defining feature of the entry.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

Membrane roofs, cementitious plank and panel siding, and aluminum-clad wood windows make up the majority of the humble exterior material palette, with storefront windows used at larger openings and wood accents. The interior is made of sheetrock, wood floors, and simple tile.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

The contours of the space and generous supply of natural light animate this spare palette. Generous roof overhangs shuttle water away from the structure and provide shade. The house is a simple structure sited to maximize the experience of the hillside, forest, and distant lake.

© © Keith Isaacs
© © Keith Isaacs

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Merkel Cooper Residence / in situ studio" 12 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914357/merkel-cooper-residence-in-situ-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.