We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Hayball Sydney Studio / Hayball + Bettina Steffens

Hayball Sydney Studio / Hayball + Bettina Steffens

Courtesy of HayballCourtesy of Hayball© Hayball & Brett BoardmanCourtesy of Hayball+ 11

Courtesy of Hayball
Courtesy of Hayball

Text description provided by the architects. Hayball’s Sydney studio is located on the ground floor of a five-storey former shoe factory in the thriving design district of Surry Hills. The refurbished space is a prototype for staff to research and support a cultural shift to more collaborative ways of working. The building’s shell is comprised of exposed high ceilings and polished concrete floors complete with remnant dye stains hinting to the studio’s industrial past. The pared-back shell is juxtaposed against the insertion of two striking plywood structures on opposing sides of the space. These designed volumes reflect the ethos in which the space was conceived - an intertwining of old and new and an enabler for cultural shifts within Hayball’s wider practice.

Plan / Elevations
Plan / Elevations

Inspired by education, a sector that forms a core focus of Hayball’s portfolio, the new studio reflects an evolution in contemporary learning environments. Diverse and agile settings for working, learning, and playing exist throughout the space. A series of settings have been created to enable analogue, digital and physical workplace activities and inspire ingenuity and innovation. These include individual pods, acoustically treated booths for focused group work or individual use, a whiteboard room for brainstorming, and fully enclosable meeting rooms. The settings offer varied acoustic performance combined with tailored functionalities to provide settings for collaboration and retreat whilst facilitating the choice of individual working environments.

Courtesy of Hayball
Courtesy of Hayball

Central to the project was the importance of achieving authentic co-creation with staff. This was achieved via a workshopping and collaborative design process. Key values emerging from this process were to:

Courtesy of Hayball
Courtesy of Hayball

- Become a prototype and catalyst for transformation across the workplace; Create an inclusive and welcoming place for the professional community; Encourage and stimulate imagination, creativity, and collaboration; Support staff wellbeing; Embrace change.

Responding to the desire to create a sense of community, families and school groups are actively encouraged to engage with the studio and experience spaces that aim to stimulate inquiry and delight. These child-friendly zones allow Hayball staff to observe how children and students interact and respond to the settings, feeding this knowledge back into their designs.

Courtesy of Hayball
Courtesy of Hayball

While architects frequently design new and innovative workspaces for their clients, the traditional design studio typology is rarely challenged or evaluated. This project consciously explores how the physical environment can support and enhance the practice of design and staff empowerment. Flexibility is core to the design of Hayball Sydney, both in the way spaces have been configured and how staff is able to collaborate face-to-face and virtually. Mobile technologies enable people to untether from traditional singular working modalities in relation to both time and space. Sit-to-stand desks are aesthetically integrated into the space and staff have been given ownership over the studio décor as far as plant and furnishing selection, fostering a sense of inclusivity and well-being. 

Courtesy of Hayball
Courtesy of Hayball

The studio is a place of work and wonder, a prototype space and vehicle for a research project that will ultimately inform the design of Hayball’s future studios. It is both a welcoming and comfortable environment for staff, in turn making it an engaging and inviting space for collaborators, clients, and the wider community.

© Hayball & Brett Boardman
© Hayball & Brett Boardman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Buckingham Street, Surry Hills, Sydney, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hayball Sydney Studio / Hayball + Bettina Steffens" 05 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914346/hayball-sydney-studio-hayball-plus-bettina-steffens> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.