the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iceland
  5. Trípólí
  6. 2017
  7. Private Residence in Garðabær / Trípólí

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Private Residence in Garðabær / Trípólí

  • 19:00 - 31 March, 2019
Private Residence in Garðabær / Trípólí
Private Residence in Garðabær / Trípólí, © Rafael Pinho
© Rafael Pinho

© Rafael Pinho © Rafael Pinho © Rafael Pinho © Rafael Pinho + 19

  • Architects

  • Location

    Garðabær, Iceland
  • Category

  • Design Team

    Andri Andrésson, Guðni Valberg, Jón Davíð Ásgeirsson
  • Area

    290.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    • Interior Design

    • Engineering

      Kristinn Már Þorsteinsson
    • Light Design / Electrical Planner

      LUMEX
    • Landscape Design

      TRÍPÓLÍ
    • More Specs Less Specs
    © Rafael Pinho
    © Rafael Pinho

    Text description provided by the architects. This project entailed a complete renovation and expansion of a family home in Garðabær, a suburb of Reykjavík. The house was built in 1966 as a simple modernist unit with a flat roof and was extended a decade later. In 1994, a pitched roof was added on top of the original flat roof and the exterior walls were clad with Steni façade panels, leaving not much of the original architecture visible.

    © Rafael Pinho
    © Rafael Pinho

    The task was to bring the building closer to its modernist roots as well as to enlarge the living room, dining room, and kitchen. The pitched roof and Steni panels were removed and the layout of the building redesigned to include a new family room in the centre of the house. An extension was added on the south side that included a new dining room and kitchen with a large glass window panel opening onto a patio with a cantilevering roof.

    © Rafael Pinho
    © Rafael Pinho
    Sections / Elevation
    Sections / Elevation
    © Rafael Pinho
    © Rafael Pinho

    A glazed slit in the building was created between the dining and living rooms, which are on separate levels, bringing nature and daylight deeper into the house. A wide stairway leads from the entrance hall towards the slit and down to the living room, which opens up to the lower level of the patio. A concrete spa building was added to the garden, including a sauna and outdoor geothermal hot tub.

    © Rafael Pinho
    © Rafael Pinho

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Private Residence in Garðabær / Trípólí" 31 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913892/private-residence-in-gardabaer-tripoli/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.