Coogee House / Chenchow Little

Coogee House / Chenchow Little

Coogee House / Chenchow Little - Facade, GardenCoogee House / Chenchow Little - HandrailCoogee House / Chenchow Little - Image 4 of 29Coogee House / Chenchow Little - Windows, ChairCoogee House / Chenchow Little - More Images+ 24

More SpecsLess Specs
Coogee House / Chenchow Little - Windows, Facade
© John Gollings, Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The Coogee House is located on a steeply sloping corner block with panoramic views to the Pacific Ocean in Sydney, Australia. The site is exposed to strong ocean winds, salt spray and harsh sunlight. Vegetation in the area is stunted in response to the harsh environmental conditions and provides little shade. Neighbouring properties are elevated well above the site and overlook the dwelling towards the view.

Coogee House / Chenchow Little - Table, Chair, Beam
© John Gollings, Peter Bennetts
South elevation
Coogee House / Chenchow Little - Image 8 of 29
© John Gollings, Peter Bennetts

The clients have lived on the site for many years and required a new dwelling for their three children and extended family.  The dwelling was required to maximise views from the site whilst providing privacy from the street and shaded internal and external living areas.

Coogee House / Chenchow Little - Chair, Windows, Beam
© John Gollings, Peter Bennetts

The dwelling was conceived as a simple solid masonry shell sheathed in a lightweight protective skin, comprising a tent-like roof structure and operable battened screen walls. The screening provides privacy to the internal and external living spaces from the street frontages and also provides solar shading.  External living rooms, decks, verandas and stairways occupy the space between the internal masonry structure and the lightweight skin. 

Axonometric

The form of the building has been carefully modulated to respond to the sites topography and maintain the views from neighbouring properties.  The building follows the slope of the site and is elevated slightly above it, appearing to fold down the site towards the water.

Coogee House / Chenchow Little - Windows, Chair
© John Gollings, Peter Bennetts

An external stairway along the southern boundary provides a separate access from the main street frontage to the rear garden.  The underside of this stair defines the bottom edge of the folded building form.  The roof has been cut and walls splayed to maximise the views to the ocean from neighbouring properties.

Coogee House / Chenchow Little - Facade, Garden, Courtyard
© John Gollings, Peter Bennetts

Entry to the house is over an elevated timber bridge adjacent to the garage. The garage is on the uppermost level and is separated from the main house by a protected north-facing landscaped courtyard. The upper level also contains the living room, dining room and kitchen where access to sunlight, views and cooling summer breezes is maximised. The lower ground level contains the bedrooms and bathrooms; and the basement level contains a guest bedroom and a family room opening to the rear garden.

Coogee House / Chenchow Little - Handrail
© John Gollings, Peter Bennetts

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sydney NSW, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Coogee House / Chenchow Little" 28 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913774/coogee-house-chenchow-little> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.