the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Antonio García Bueno
  6. 2017
  7. House in Loma Verde / Antonio García Bueno

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Loma Verde / Antonio García Bueno

  • 08:00 - 29 March, 2019
  • Translated by Emma Johansson
House in Loma Verde / Antonio García Bueno
House in Loma Verde / Antonio García Bueno, © José Garrido
© José Garrido

© José Garrido © José Garrido © José Garrido © José Garrido + 16

  • Construction Management

    Antonio García Bueno
  • Execution Director

    Francisco José Ibáñez Moreno
  • Material Budjet Proposal

    120.000€
  • More Specs Less Specs
© José Garrido
© José Garrido

Text description provided by the architects. The improvement in the conditions of comfort and energy efficiency, together with the need for spatial expansion and a general change in aesthetics, are at the base of this renovation and expansion project of an existing single-family house in Loma Verde (Albolote, Granada, Spain). The building is an isolated serial built house in an urbanization of the periphery of the city made in the 80s, with little compositional and architectural interest. The construction, moreover, was surrounded by a disordered garden that suffocated the very space of the house. 

© José Garrido
© José Garrido
Ground Floor
Ground Floor
© José Garrido
© José Garrido

The renovation aimed to create clearer, more open and more proportionate spaces. These premises were the starting point proposed by the developer that sought a greater identification with the house and their way of life and their current functional needs. For this, and with the conditioning of an important budgetary limitation, the intervention in the thermal envelope was proposed to be done by means of the construction of a skin (SATE type) that has improved the energetic behaviour of the house while eliminating traditionalist aesthetic references of the original house, creating a minimalist, rational and contemporary imprint more aligned with the developer's taste.

© José Garrido
© José Garrido

The renovation of the house on a functional level has created a large ample space on the ground floor for daily life connected with the kitchen, the porch, the courtyard and the pool, while the first floor houses the bedrooms, dressing rooms and private bathrooms. The choice of materials, the study of costs and reflection in terms of durability, functionality and efficiency, has resulted in a simple, functional, contemporary and energy efficient house.

© José Garrido
© José Garrido

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Loma Verde / Antonio García Bueno" [Vivienda en Loma Verde / Antonio García Bueno] 29 Mar 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/913720/house-in-loma-verde-antonio-garcia-bueno/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.