All
Projects
Products
Events
Competitions

Sunshine Beach House / Bark Design Architects

Sunshine Beach House / Bark Design Architects
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 23

Sunshine Beach, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Bark Design Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    AWS, Bluescope, Caesarstone, Graphisoft, Gunnersen, Miele, Palram, Queensland Timber Floors, Villeroy & Boch
  • Lead Architects

    Lindy Atkin, Stephen Guthrie
  • Design Team

    Jo-Anne Bourke, Annie Ha, Meg Ryan, Tim Stoklosa,, Phil Tillotson
  • Engineering

    SCG Consulting Engineers
More Specs Less Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. Designed for one of the few remaining properties on Sunshine Beach, this site was probably left vacant due to a tricky slope and difficult position! Despite these challenges, the courtyard design of Sunshine Beach House manages to mediate the difficult slope, provide usable outdoor space, create a sheltered northern aspect and elevate the living spaces to embrace the view.

The London-based clients and their three children wanted a robust, yet warm beach house. With fond memories of time spent in the area as a child, the beach house would serve as a holiday house for extended family from Brisbane and South Africa and would eventually become their home on their return from London.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Located in an ideal position, the property takes in sweeping views of the ocean in the distance and selects closer views of the surrounding landscape. Running east-west there was also an opportunity to orient the house towards the north to maximise winter sunlight while blocking out the summer sun. The courtyard design allows this while drawing breezes through the home and also sheltering the outdoor spaces from cold south-easterly winds.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The solution to the difficult slope was a three-level design, which navigates the level changes and positions the living areas at the top, to take advantage of panoramic ocean views. After entering via the driveway, you take the stairs into the centre of the home's courtyard - the pool terrace. On this level, the pool sits elevated above the terrace to negate the need for pool fencing, while a rumpus room serves the two children's bedrooms and opens onto the terrace, creating the perfect activity zone and separate living space for the children.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

A dramatic double-height entry foyer marks your arrival into the home. Soft, diffuse light streams in from the north through polycarbonate panels. Climbing the stairs to the living level, you're struck by sweeping views as soon as you reach the top. The open-plan kitchen, dining and living area enjoys the panoramic views from every angle thanks to large windows.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The living spaces open onto a covered deck for effortless outdoor living, while shutters provide privacy and allow the deck to be enclosed if necessary. A separate dining deck with built-in BBQ overlooks the pool and terrace below, opening the home up on both sides to catch those breezes.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Bridging the swimming pool below, a library/study space connects the living areas to the main bedroom and guest bedroom suites. Highlighting the openness of the home, views are maintained from the bedrooms behind, over the courtyard and through the living areas to the ocean on the horizon. Deep window seats take advantage of these stolen vistas, creating the perfect place to relax with a book for some private time.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Throughout the home, materials are chosen to reflect the laid-back aesthetic of beach-side living. The exterior is inspired by the fibro shacks of the client's childhood, while warm timbers bring a natural richness to the interiors.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

This modern take on the traditional fibro beach shack recalls carefree summer holidays with salty skin and sun-bleached hair, yet is perfectly suited for luxurious 21st Century living.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sunshine Beach House / Bark Design Architects" 15 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913239/sunshine-beach-house-bark-design-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.