All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Mexico
  5. JVL Arquitectos
  6. 2013
  7. House CB125 / JVL Arquitectos

House CB125 / JVL Arquitectos

  • 08:00 - 15 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
  • Translated by Emma Johansson
House CB125 / JVL Arquitectos
House CB125 / JVL Arquitectos, © The Raws
© The Raws

© The Raws © The Raws © The Raws © The Raws + 17

  • Architects

  • Location

    Cabo San Lucas, B.C.S., Mexico
  • Category

  • Architects in Charge

    Jesus E. Velazco, Daniel Rodriguez
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

© The Raws
© The Raws

Text description provided by the architects. Located in a residential environment on an irregularly shaped terrain, Casa CB125 uses its placement to create distinct spaces and paths. Part of the challenges of this project was to develop a simple architectural programming with only a few square meters of construction and with a limited proposal, but on a terrain of nearly 1,0000m2. How would we manage to place a house of approximately 400m2 on a terrain that is more than twice as large, without making the house look small?

© The Raws
© The Raws
Floor Plan
Floor Plan
© The Raws
© The Raws

The geometrical composition of the project is made up of extended forms and hollow spaces to achieve a maximum extension on the terrain without increasing the construction costs, creating interior and exterior trajectories throughout the terrain. This composition is shaped by two principal volumes that contain the interior architectural programming and that simultaneously create empty spaces that accommodate service areas and exterior recreational areas. The functionality of the project lies in the connection of the spaces, creating natural flows between interior and exterior spaces. It is this same volumetry that creates distinct spaces that can be utilized to be adapted to the necessities of the occasion.

© The Raws
© The Raws

Maximizing the resources of our clients is always a big priority for the practice of our office. We achieved that objective in this case, by playing with the natural topography of the terrain to obtain three levels of platforms based on the site, without having to realize unnecessary earth-moving or creating large retaing walls, and by utilizing the orientation of the house to create naturally lit spaces. The approach of the project in this terrain revolves around a  rocky composition naturally existing in it, which we decided to integrate into the project using it in our favour to create a visual barrier in the swimming pool area.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House CB125 / JVL Arquitectos" [Casa CB125 / JVL Arquitectos] 15 Mar 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/913220/house-cb125-jvl-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.