All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Toyonaka / Fujiwaramuro Architects

House in Toyonaka / Fujiwaramuro Architects

© Katsuya. Taira © Katsuya. Taira © Katsuya. Taira © Katsuya. Taira + 32

Toyonaka, Japan
  • Architects Authors of this architecture project Fujiwaramuro Architects
  • Area Area of this architecture project
    53.42 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

Text description provided by the architects. Located in a residential district in northern Osaka, this property is surrounded by closely packed houses and lacks any outstanding views. Due to the adjacent homes, maintaining privacy was of the utmost importance. The aim of the design was therefore to create a stimulating and beautiful space that nevertheless had no large windows and was closed to the outside world.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

The building comprises a single mass divided into three boxes, the spaces between which serve as the locations for openings that provide fresh air, sunlight, and unrestricted lines of sight. The smallness of these openings is precisely what makes the sudden glimpses of sky or streetscape that they offer so striking. The way the sunlight pours in through them is also remarkable; they serve as devices for making the residents conscious that sunlight constantly shifts over time.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

Outside, the use of different exterior wall materials and finishes on each of the three boxes make it easy to visually comprehend the building’s structure.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

The open living-dining-kitchen area is pierced by a light court that extends vertically through the building. Although the light court is constructed with flashing, outside air still passes through it, allowing it to function as an exterior space within the interior that brings light and ventilation to the main living area. Thanks to the court’s glass flour, light penetrates all the way to the first-floor garage, supplementing the not-quite-adequate light coming from the gaps between the boxes. In addition, because this semi-exterior space is situated in the living-dining-kitchen area, the home avoids feeling shut-in even though it is in fact closed to the streets outside.

© Katsuya. Taira
© Katsuya. Taira

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Toyonaka / Fujiwaramuro Architects" 15 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913142/house-in-toyonaka-fujiwaramuro-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.