All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Delhi Collective
  6. 2019
  7. Outhouse / Delhi Collective

Outhouse / Delhi Collective

  • 19:00 - 14 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
Outhouse / Delhi Collective
Outhouse / Delhi Collective, © Rohan Dayal
© Rohan Dayal

© Rohan Dayal © Rohan Dayal © Rohan Dayal © Rohan Dayal + 23

  • Architects

  • Location

    New Delhi, India
  • Category

  • Lead Architects

    Sidharth Khatri, Mitali Kedia
  • Area

    2200.0 ft2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Rohan Dayal
© Rohan Dayal

Text description provided by the architects. The farm is situated amidst the lush greens of Chattarpur, within an acre of plot stood an incomplete skeleton structure of a Pavilion.  The clients had chosen their farm as their venue for their wedding and wanted to create a small weekend home with a separate toilet block for their guests by incorporating the existing pavilion structure into the design. For us, the existing structure was the starting point of the design concept and how we could design around it to fit the requirements. 

© Rohan Dayal
© Rohan Dayal
Layout Plan
Layout Plan

A linear approach was taken, where the existing pavilion became the main house which housed a small bedroom, Pantry, Bathroom, and Living Area and the extension created became the toilet block. This approach allowed us to create a clean rectangular form that would act as a backdrop to the site without eating into the clear lush open farm. The plinth has been treated as a stepped platform that helps the volume merge into the ground smoothly as well as creating a seating space.

© Rohan Dayal
© Rohan Dayal

The elevation was divided into 2 halves – House and Toilet block. The house has been treated with large glass windows with sliding doors that allow the landscape to merge with the interior. While the toilet block is treated with a blank façade with a strip of wood cladding accentuating the linear form the building.

© Rohan Dayal
© Rohan Dayal

The entry into the space is through a small open to sky court with pebbles and wooden tiles. For ventilation in the toilet, block skylights were cut out of the slab providing natural light and ventilation into the space. Marble tiles take over the interior spaces of the toilets creating a rich clean space for the users. The accessibility of the terrace has been given through a staircase which is hidden behind the building length. The space underneath the staircase also houses a small store. 

© Rohan Dayal
© Rohan Dayal

View the complete gallery

About this office
Cite: "Outhouse / Delhi Collective" 14 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913120/outhouse-delhi-collective/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.