All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Sudaiva Studio
  6. 2018
  7. Not So Big House / Sudaiva Studio

Not So Big House / Sudaiva Studio

  • 23:00 - 16 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
Not So Big House / Sudaiva Studio
Not So Big House / Sudaiva Studio, © Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

© Geeth Gopinath © Geeth Gopinath © Geeth Gopinath © Geeth Gopinath + 17

  • Interior Design Team

    Vinay Mavinakere, Geeth Gopinath
  • Engineering

    Local masons
  • Landscape

    Vinay Mavinakere, Geeth Gopinath
  • Consultants

    Stephin Tom, Design Wheel Consultants
  • Client

    Manoj
  • More Specs Less Specs
© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

Text description provided by the architects. To keep pace with the rapid urbanization of the tier 2 city in which the residence is located, the client aspired to upgrade to a modern, luxurious lifestyle while still living as a traditional joint family. Within the relatively compact floor area, the design had to accommodate the needs of a large family, providing a sense of spaciousness while maintaining the right balance of connection and privacy. For a narrow plot measuring only 28 feet wide and 45 feet long with a common wall at the rear, and narrow setbacks of 1.5 feet along the width, the house had to depend only on the north face and overhead light for daylighting and natural ventilation.

© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

Eschewing all embellishment, the building form was constructed as an exercise in restraint with only strong proportions defining the design intent. The folding planes of the staircase volume with an exposed concrete finish stand counterpoised against the white plastered minimal rectilinear mass housing the living spaces. Glass, exposed concrete finish and white plaster form the minimal material palette for the external form. The Golden Rectangle was used to determine the scale and proportion of the building elements. 

© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

Facing north, the front façade features tall windows scaling two floors allowing sumptuous natural light to penetrate deep into the open layout of the house. Mild steel vertical louvers clad with Fundermax outside the windows serve as adornment for the building façade, act as a security device and also a shading device. The sky-lights above a double heightened internal court, together with the tall expanse of windows makes the home self-sufficient in natural light regardless of the shade from future property developments around it. The skylights also have a built-in provision for hot air to vent out of the building through perforated metal sheets.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

Commissioned as both architects and interior designers for this residence, considerable effort was put into optimizing the modest floor area of 2000 square feet to make it work for a large, traditional joint family. Within the layout, several devices were marshaled to expand the perceived measure of space - a fully open plan, double heights, large north-facing windows, suspended ceiling planes, metal jaali screens, thin metal shelves, and uninterrupted long diagonal interior views.

© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

Every interior artifact was conceived to perform double duty - screens define distinct areas within the layout while also serving as a bold decorative accent; sleek metal shelving framing the television allows display of objet d'arts while cordoning off the staircase; the dining table within the kitchen also becomes an extended preparation counter while cooking; the dropped ceiling planes conceal sunken slabs, beams and lighting devices, while it is shaped to echo the functions below, acting as a subtle orienting device within the open plan.

© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

View the complete gallery

About this office
Cite: "Not So Big House / Sudaiva Studio" 16 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913119/not-so-big-house-sudaiva-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.