All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. em-estudio
  6. 2018
  7. LMLTTE House / em-estudio

LMLTTE House / em-estudio

  • 13:00 - 11 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
LMLTTE House / em-estudio
LMLTTE House / em-estudio, © Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

© Mara Sánchez Renero Labelle © Mara Sánchez Renero Labelle © Mara Sánchez Renero Labelle © Mara Sánchez Renero Labelle + 26

  • Structures

    Grupo Acero y Concreto. Domingo Uriarte
  • Engineering

    Francisco Ramirez
  • More Specs Less Specs
© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

Text description provided by the architects. The house is located on the western side of Guadalajara, Jalisco, in a private housing development overlooking the forest of La Primavera. The project reveals itself as a concrete frame that slides laterally over a stone base, generating the gesture of the entrance to the residence. The access is through a stone staircase that rises from street level, through a lush garden until reaching an open wooden corridor that culminates on the main door.

© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

In the middle of the lobby, rises a sculptural staircase made of wood, metal and glass that floats over a water mirror that permeates the exterior indoors, connecting the private area of the bedrooms on the top floor with the social area on the ground floor, continuing to the basement, where the wine cellar and the garage are, with a staircase that submerges in the water.

© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

The social area is an open space where the kitchen, being the core of the project, coexists spatially and visually with the living room and the dining room. This space faces the garden, which is delimited by large eucalyptus trees, through a large window that hides inside a wooden wall, allowing a complete interaction of interior with exterior.

© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

The posterior façade is generated with a concrete border that frames the public areas on the ground floor and the terrace in the main bedroom, the gym and the family room on the top floor. On one side of the concrete frame is the terrace / patio with wooden deck that complements the social space.

© Mara Sánchez Renero Labelle
© Mara Sánchez Renero Labelle

View the complete gallery

About this office
Cite: "LMLTTE House / em-estudio" [Casa LMLTTE / em-estudio] 11 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912895/lmltte-house-em-estudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.