All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Australia
  5. Bligh Graham Architects
  6. 2018
  7. Tarragindi Steel House / Bligh Graham Architects

Tarragindi Steel House / Bligh Graham Architects

  • 21:00 - 10 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Tarragindi Steel House / Bligh Graham Architects
Tarragindi Steel House  / Bligh Graham Architects, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 41

  • Engineering

    Paterdis Design
  • Landscape

    Landscapology
  • Builder

    Owner/Builder
  • More Specs Less Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. The starting point for this project was a number of 'givens' including: small lot (10m frontage) with the long north side  boundary  significantly  overlooked  by  a  two  storey  house;  a  structural  engineer  client  who  had  a  family steel fabrication business; owner-builder; the Small Lot Code: and a partial architectural commission.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The brief was generic for a current suburban house - a simple home suitable for a young family, with a living room plus rumpus, ensuite, walk-in-robe, home office, and double garage. In this sense the project became about developing a scheme that could be a prototype for small lot housing with the challenge of getting what for us  are  'fundamentals'  despite  a  large  briefed  floor  area  -  ie.  climatically  responsive,  a  range  of  spatial conditions and associated opportunities for occupation, flexibility (ie. home business), street engagement and a decent back yard/garden.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The primary strategy of the scheme was to establish a double height north facing courtyard in the middle of the plan to bring light and air into the centre of the house and create a dramatic and private outdoor room as an alternative external space to the more 'public' western and eastern ends that also were exposed to the summer morning and afternoon sun. In addition to the courtyard, double height internal spaces were positioned at both ends  of  the  house  -  the  result  being  one  where  there  is  a  play  of  vertical  spaces  with  the  necessary horizontality  associated  with  a  long,  small  lot  house  -  radically  increasing  the  perceived  sense  of  interior spaciousness.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The other principle strategy pursued was the extruded section with the roof pitching to the north to enable high level windows for light, winter sun and hot air venting whilst maintaining privacy. Low level north windows were then a repeated system of 2100mm high louvre banks with curved perforated steel screens to the outside that conformed with the code requirement for privacy screening. The use of perforated aluminium screens then becomes a repeated device externally and is carried inside for balustrading.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Ground floor plan
Ground floor plan
First floor plan
First floor plan

The use of aluminium and steel is wide in the project and reflects the owners preferred construction method and the economies achieved by leveraging his fabrication business. Beyond the perforated screens and all the floor,  wall  and  roof  framing,  steel  was  utilised  to  create  folded  screens  to  the  entry  courtyard,  rear  pergola, internal stair, furniture and library ladder. The material palette was then enriched by the use of brick and off form concrete, internal timber lining, and custom made brass fittings - much of which was developed by us as the project evolved and the client got more and more excited about how the house was shaping up.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

A bold use of colour externally enlivens the otherwise sober due-west facing street elevation, while the entry courtyard and home office engages with the side walk. While the thermal mass benefits of the concrete floor help stabilise the internal temperature, interior detailing was developed to improve the acoustics of the main living spaces. This was of importance to the clients with one having hearing issues.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tarragindi Steel House / Bligh Graham Architects" 10 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912844/tarragindi-steel-house-bligh-graham-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.