All
Projects
Products
Events
Competitions

La Villette Sports Complex / Atelier Féret & Frechon Architectes

La Villette Sports Complex / Atelier Féret & Frechon Architectes

© Antoine Mercusot © Antoine Mercusot © Antoine Mercusot © Antoine Mercusot + 31

Caudebec-lès-Elbeuf, France
  • Cost Estimator

    REBER
  • Structural Engineer

    SICRE
  • MEP Engineer

    TECHNIC-CONSULT
  • Roads and Utilities, Landscape

    SNETA
  • Acoustic

    IMPACT ACOUSTIC
  • Client

    Métropole Rouen Normandie
  • Budget

    4,1 M€ HT / 4,6 M$
More Specs Less Specs
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

Text description provided by the architects. La Villette Sports Complex is built at the eastern entrance of Caudebec-Lès-Elbeuf in Normandy (France). The building houses the premises of two distinct sports associations: a Judo Club and an Athletic Power Club, which share Hall, Club House, Meeting Room, and various amenities, for a total of 2,340 square meters. A single pavilion houses the entire program without an obvious distinction of parts, nor a display of the interior layout. The absence of these signs benefits the sculptural expression of the volumes on the wooded grounds of the Park.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

A sleek treatment that is also found in the design of the low pavilion housing under the same roof all activities. The building, sober paired with black bricks and anodized aluminum carpentry is devoid of signs indicating the nature of the whole. The whole is overhung by a zinc roof overflowing and surrounded by a large glazed gallery whose openings are lined with a wood claustra. Two longitudinal sheds built in elevation of the long sides of the sports halls capture the sun's rays. The whole, on one level, is organized around the clubhouse and the lobby serving in a row the three main volumes: the dojo, the athletic hall and the meeting space.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
Hall Club House Section
Hall Club House Section
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

At man's height, the exterior wood trellises filter streaks of blonde light, echoing volumes of solid wood and laminated timber, suggesting an aesthetic similar to that of dojos and oriental martial arts halls. The symmetrical distribution of the lights provided by the sheds and the filtering of the views of the park create the desired effect of concentrating and sacralizing the interior spaces of the dojo and the athletic force hall. Something of the essentiality of the outer expression and spirituality of the interior space of Gunnar Asplund's Chapel of the Woods seemed to us to sum up the posture to adopt and to adapt to a city building.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Caudebec-lès-Elbeuf, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Villette Sports Complex / Atelier Féret & Frechon Architectes" 05 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912552/la-villette-sports-complex-atelier-feret-and-frechon-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.