80㎡ Reading Village / yuan Architects

80㎡ Reading Village / yuan Architects

© Bowen Hou© Bowen Hou© Bowen Hou© Bowen Hou+ 19

Jiaojiang, China
  • Architects: yuan Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  80
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Bowen Hou
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Angell, Boyi, Marco polo, Shengxiang
© Bowen Hou
© Bowen Hou

Text description provided by the architects. The project is located in Taizhou Experimental Middle School, Jiaojiang County, Taizhou City, Zhejiang Province. It is based on the central green space of the campus and has good vegetation. The school hopes that the library will not only be a building, but also a landscape in campus, which has a distinctive external form and provides spatial experience.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

There is a giant tree in the site, which forms a prominent site feature. On this basis, we re-examine Louis Kahn's statement that "…school is originated under a tree" and try to provide architectural protection for students who read, think and discuss around the central tree.

diagram
diagram

We divide the building volume into four independent units which are randomly assembled around the big tree to construct the learning scene described by Kahn. In an entity way, we transform the bookstore from single to group, from a building to a village.

© Bowen Hou
© Bowen Hou

The separation of the volume also creates more surface area, which brings more contact between human and the nature.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

As a new space, we try to connect the nature with architecture, the architectural tradition with the present, and the conventional experience of reading with the expectation of the future. As Kahn said: ... birds outside windows, people rushing to find shelter in the rain, leaves falling from trees, clouds drifting through and sunshine coming in are all great things. They are lessons in themselves.

© Bowen Hou
© Bowen Hou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jiaojiang County, Taizhou City, Zhejiang Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "80㎡ Reading Village / yuan Architects" 04 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912491/80m-2-reading-village-yuan-architects> ISSN 0719-8884
© Bowen Hou

80㎡ 校园草地图书馆 / 原建筑设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.