All
Projects
Products
Events
Competitions

Bitwise Headquarters / ASWA

Bitwise Headquarters / ASWA

© Phuttipan Aswakool © Phuttipan Aswakool © Phuttipan Aswakool © Phuttipan Aswakool + 35

  • Architects: ASWA
  • Area Area of this architecture project Area: 300.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Phuttipan Aswakool
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, Aluminium Composite, Bluescope, ICI
  • Clients: Bitwise
  • Interior Designer: SAID
More Specs Less Specs
© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

Text description provided by the architects. ASWA search for the balance between the project’s objectives and limitations into the creation of the innovative looking geometry for Bitwise Headquarters, in Samutprakarn, Thailand. Bitwise is a manufacturer of air conditioners whose long track record and experience in the industry in Thailand. Their Headquarters design was realized from the conceptual organization’s image and identity.

© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

The concept of rethinking “Innovation” applied into the form of the building. All the context, criteria, and functions needed to fit within the limitation of buildable area due to regulation, 26x28 m2 space which can be separated into two sections. The first section –the first and second floor- was scooped out a one-quarter of the space for main approach, drop-off, and entrance area.

© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

The remaining space of the first floor is a reception area and meeting rooms then, it has been turned in to an exhibition space, meeting room, and a large conference area in the second floor. The second section – the third and fourth floors - serves as the company’s office space, which take a whole limitation area of 26x28 m2 and physically bigger than the public space at the first section of the building. The fourth floor also has a limitation of the setback regulation to form the shape of the building.

© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

For an architectural structure, the conventional column structure was eliminated to create a form that could correspond not only to the required functionality but also the company’s approach toward image branding for Bitwise Headquarters. For the space of almost a 1,500 m2 capacity on the third and fourth floor to be able to cantilever 14 meters from the main structure and overhang above the drop-off area by using steel truss.

Plan
Plan
Section
Section

The truss structure also appears within the interior space of the third floor and these triangulated geometric patterns from structure were selected for the facade cladding pattern of the building’s exterior shell. The double-layered exterior shell for the south and west facade is the solution for such requirement with aluminum louvers whose forms are similar to those of ventilation fins of an air conditioner. The louvers welcome in the presence of natural light and outside surroundings.

© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

Bitwise Headquarters is an innovative experiment where architecture, engineering and construction become parts of the conceptualization and development process in which a building’s physicality and functionality are conceived, not only to represent but also innately from the owner’s true identity.

© Phuttipan Aswakool
© Phuttipan Aswakool

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Samut Prakan, Thailand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bitwise Headquarters / ASWA" 27 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912145/bitwise-headquarters-aswa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.