the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Spain
  5. LoCa Studio
  6. 2018
  7. LoCa Studio Office / LoCa Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

LoCa Studio Office / LoCa Studio

  • 10:00 - 21 February, 2019
LoCa Studio Office / LoCa Studio
LoCa Studio Office / LoCa Studio, © Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

Courtesy of LoCa Studio © Carlos Garmendia Courtesy of LoCa Studio © Carlos Garmendia + 21

  • Architects

  • Location

    Carrer de Mèxic, 19, 08004 Barcelona, Spain
  • Category

  • Lead Architect

    Daniel Lorenzo, Carlota Casanova
  • Team

    Carmen Castañs, Giulia Dentice
  • Area

    130.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaborator

    Efitervic
  • Constructors

    Jordi Felipe Lindner; Enric Buxó; Carles Puigventos
  • Budget

    43.000 €
  • More Specs Less Specs
Courtesy of LoCa Studio
Courtesy of LoCa Studio

Text description provided by the architects. LoCa Studio is located in a fantastic space in one of the Barcelona centers, next to Plaza de España. The office is in an industrial warehouse that served the first Feria de Barcelona (Barcelona Fair), build for the International Exhibition of 1929.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

The old industrial warehouse was shifted later to storages and today has become a complex of galleries and studios focus on art and design. One of these spaces is occupied by LoCa Studio, a little industrial building of 9m height with two mezzanine floors on the extremes that left free the middle and higher space.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The work of renovation and transformation, from its previous use as a storage, was: reconnecting the mezzanines, promote the entrance of natural light inside and kept the proportions of the original industrial space.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

To succeed on this, the original container was freed taking out the original tiny distribution, the workplaces were set, the mezzanines were connected through a bridge, the façade was open taking advantage of an existing arc in the wall, a meeting room was organized downstairs in the back to capitalize its natural protection and quiet, and furniture was produced according to works in the Studio.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

Works of distribution and furniture were realized mostly by two craft men: the blacksmith and the carpenter with whom hybrid solutions were shaped.

Axonometry
Axonometry

Likewise, construction elements were minimized to ease construction and reduce costs. Those were limited to T metal profile of 40mm, a wooden profile of 45mm, white melamine no treated edge of 22mm and birch plywood of 22mm.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

The result is a comfortable and wide space that promotes collaboration and work between the members of the studio. The use of the mezzanines and the organization of the workstations make possible dive the team in groups and activities.In the other hand, the bridge, the double height, and the resting net generate a meeting space always present.

© Carlos Garmendia
© Carlos Garmendia

A central space that due to its proportions and the reduced number of members in the team, promotes the good feeling and a family feeling and close, which is the company’s core.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "LoCa Studio Office / LoCa Studio" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911834/loca-studio-office-loca-studio/> ISSN 0719-8884
© Carlos Garmendia

LoCa 办公室 / LoCa Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.