All
Projects
Products
Events
Competitions

Centennial house / IGASO architects & planners

Centennial house / IGASO architects & planners

© Jeong Min Seok © Jeong Min Seok © Jeong Min Seok © Jeong Min Seok + 44

Residential  · 
Mapo-gu, South Korea
  • Architects Authors of this architecture project IGASO architects & planners
  • Area Area of this architecture project
    477.82 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

Text description provided by the architects. Centennial have the maximum floor space as a mixed-use housing built on a small land, at the end of a cul-de-sac in the city center, and designed it in a creative way to overcome the forms inevitably determined by legal conditions. In addition, by creating an affluent space that can communicate with the outside elements, the resident comfort is secured and sustainable architecture is realized by using recycled materials.

© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok
4th floor plan
4th floor plan
© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

“Centennial” is the name of the building named by the owner and means to celebrate 100 years. Owner demolished the existing two-story house at the end of a cul-de-sac that had been lived since childhood and built a detailed plan for a new building that looks 100 years into the site.

© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

There are many constraints on the design of the residential area due to the limitation of sunshine. It is often the case that the law determines the shape of a building, which inevitably cuts into a triangle as the building rises. Architects can compromise on this irresistible condition and create unintended forms.

© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok
Longitudinal section
Longitudinal section
© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

Centennial used its own ladder concrete frame for reasonable dealings(?) with its legal conditions, and added the frame as a tool to determine the facade of the building. The skin of building was chosen as a material that reveals its properties naturally.

© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

The texture of the exposed concrete was expressed by minutely rough hatching by using pine plates, width of 50mm, and the brick wall were made of Chinese red used-brick, 240×115×55. Although its strength is somewhat weak, inconsistent shapes and textures are rather natural, and the aspect of recycled materials fits the demands of the times.

© Jeong Min Seok
© Jeong Min Seok

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 76-5, World Cup buk-ro 6-gil, Mapo-gu, Seoul, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Centennial house / IGASO architects & planners" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911756/centennial-house-igaso-architects-and-planners/> ISSN 0719-8884
© Jeong Min Seok

百年住宅 / IGASO architects & planners

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.