the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Japan
  5. Life Style Koubou
  6. 2018
  7. Ring / Life Style Koubou

Ring / Life Style Koubou

  • 00:00 - 19 February, 2019
  • Curated by María Francisca González
Ring / Life Style Koubou
Ring / Life Style Koubou, © Nao Takahashi
© Nao Takahashi

© Nao Takahashi © Nao Takahashi © Nao Takahashi © Nao Takahashi + 27

  • Architects

  • Location

    Fukushima, Japan
  • Category

  • Lead Architects

    Kotaro Anzai, Life style Koubou
  • Other Participants

    Kenji Nawa, NAWAKENJI-M
  • Area

    216.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

Text description provided by the architects. The premises are easily accessible and fairly wide, located in a category 1 medium- and high-rise exclusive residential district, and have a busy road, albeit one-way, right in front and tall apartment buildings on both sides.

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

This made it necessary for us to devise a way to achieve the duality of harmonization with the surrounding environment and the owner’s request for a quiet and free home, that is, a house which blocks the line of sight from the outside but is also spacious, and has a strong presence among tall buildings while also blending in with the scenery—we were required to achieve coexistence of conflicting elements (closeness/openness and assertion/harmonization of the house).

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

As a solution, we came up with a basic shape structured by piling six concrete panel ‘rings’, each slightly shifted to create stairs-like tiers. There are no windows, and piers are shielded with first and second rings acting as a moat.

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi
© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

The soaring concrete panels standing firmly build a strong presence, overcoming the forcefulness of the surrounding.Meanwhile, the panels have been toned down, set back and designed to set off the roadside tree standing right in front to prevent the house from being overly coercive in the area. To achieve the free and open interior in contrast to the closed exterior, we used steel for the frame, a material which can support the heavy concrete rings and minimize the number of pillars to free up space, and covered the floor and ceiling with wood panels to bring mildness and a sense of life to the houseroom.

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

The ceiling panels play another role of an auxiliary structure built by bringing cedar woods (commonly distributed rectangular timber, 300 ㎜×105 ㎜) together 45 degrees and attaching them to the deck plate of the ceiling of each floor, reinforcing the house. Such hybrid structure is especially effective on the second floor, where we were able to lay hold of a space that is 5,460 ㎜ in width and 10,010 ㎜ in length, with no pillars, for a combined houseroom (living room, dining room and kitchen).

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

Fully opening the sash, the combined houseroom and terrace will together create one connected space without being divided by a pillar. Sunlight enters and drifts, and wind breezes through the house from the void space between the shifted concrete rings. In the void area just outside of the house, the same greens as the roadside tree grow straight toward the sunlight.

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

We believe that we were able to suggest a new form of housing in the din of a large city, a house with a sense of space and freedom brought by light, wind and greens so unlikely of the closed appearance

© Nao Takahashi
© Nao Takahashi

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ring / Life Style Koubou" 19 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911656/ring-life-style-koubou/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.