All
Projects
Products
Events
Competitions

Vanke Xishuangbanna Cultural Center / XAA

Vanke Xishuangbanna Cultural Center / XAA

Day perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan Entrance perspective. Image © Changheng Zhan Day perspective of the west side. Image © Changheng Zhan Night view of south side. Image © Changheng Zhan + 30

Yunnan, China
  • Architects Authors of this architecture project XAA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architects

    Tao Zhan
  • Design Team

    Wang Tian, Mengyu Wang, Chao Wu
  • Unit

    m2
  • Structure

    JiZhunFangZhong
  • Landscape

    GAIA STUDIO
  • Interior

    ENJOY DESIGN
  • Client

    Kunming Vanke
More Specs Less Specs
East side roof night view. Image © Changheng Zhan
East side roof night view. Image © Changheng Zhan

Text description provided by the architects. Jinghong is the capital city of Xishuangbanna Dai Autonomous Prefecture, where is at the southern part of Yunnan province; unlike other regions of China, this Dai Autonomous Prefecture region is with the classic tropical rainy climate, which the whole year is divided into the rainy season and dry season.

Southwestern aerial photography. Image © Changheng Zhan
Southwestern aerial photography. Image © Changheng Zhan

The project site is at the south end of  Rongling Avenue, Jinghong city. It is surrounded by rolling hills and facing a local river; from the site, people can have far look into the Lanchangjiang  River. The extraordinary landscape resource gives the site a unique advantage.

Day perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan
Day perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan

Expressing the local culture under the context of modern
The local people, Dai nationality, is heavily connected to ‘water’. According to the previous field research, ‘local buildings and activities are always beside the river or pond’ is one of the most significant scenarios of local life. Therefore, architects chose to reinterpret this relationship by shaping the architectural volume and space.

Main entrance perspective. Image © Changheng Zhan
Main entrance perspective. Image © Changheng Zhan

The layout of architecture is L shape; it is enclosing the water yard with other three detaching small constructions. By applying ambulatory and ultra clear glasswall, the scene of water yard can penetrate into the interior space.

Site vertical relationship. Image © GAIA.DESIGN
Site vertical relationship. Image © GAIA.DESIGN

Reinterpretation of traditional architectural form
Due to the unique atmosphere of  Xishuangbanna, the local buildings have chosen to apply what is called ‘Ganlan’ architectural form. Regarding the exhibition hall, the suspending  L shape ambulatory provides maximum eyesight while adjusting to the local atmosphere.

Day perspective of the west side. Image © Changheng Zhan
Day perspective of the west side. Image © Changheng Zhan

In terms of the architectural form, architects learned from the local building and continued developing it. By re-constituting the local architectural symbols, architects represented the building traditions via modern materials and build-ways.

Overhead layer side path day view. Image © Changheng Zhan
Overhead layer side path day view. Image © Changheng Zhan

Like the local Dai buildings, the exhibition hall is suspending to the ground. It can both protect against moisture and adjust to the mountainous terrain.

Day perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan
Day perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan
Night perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan
Night perspective of the west side corridor. Image © Changheng Zhan

The folding tile roof brings about generalization and concretization. It also blends in the general form of local buildings, which are with pinnacle, and drains away water while heavy rain.

Day perspective of south side corridor . Image © Changheng Zhan
Day perspective of south side corridor . Image © Changheng Zhan

The application of curtain wall and steel inclined strut is the media to rebuild the relationship between region, architecture and humanity.

Lounge detail. Image © enjoydesign
Lounge detail. Image © enjoydesign

Remote intervention 
During the construction progress, long distance between site and architect team had brought about massive difficulties in terms of, especially,  quality control. In order to overcome it, remote video communication had become one of the important ways to allow architect team to intervene in the construction progress.

Entrance perspective. Image © Changheng Zhan
Entrance perspective. Image © Changheng Zhan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: South end of Rongling Avenue, Jinghong city, Xishuangbanna Dai Autonomous Prefecture, Yunnan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanke Xishuangbanna Cultural Center / XAA" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911633/vanke-xishuanbanna-cultural-center-janson-xian-architect-plus-associates-xaa/> ISSN 0719-8884
Night view of south side. Image © Changheng Zhan

万科西双版纳文化展厅 / XAA建筑事务所詹涛工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.