All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Germany
  5. Bez+Kock Architekten
  6. 2016
  7. Civic Center in Lohr am Main / Bez+Kock Architekten

Civic Center in Lohr am Main / Bez+Kock Architekten

  • 13:00 - 16 February, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Civic Center in Lohr am Main / Bez+Kock Architekten
Civic Center in Lohr am Main / Bez+Kock Architekten, © Brigida González
© Brigida González

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González + 15

  • Employees Bez+Kock

    Michael Gaisser, Iris Schulenberg, Antonia Hauser, Andrea Stegmaier
  • Structural Engineering

    Weischede, Herrmann und Partner, Beratende Ingenieure GmbH, Stuttgart
  • Mechanical Planning

    Henne & Walter GbR Ingenieurbüro für Gebäudesysteme, Reutlingen
  • Electrical Planning

    GBI Gackstatter Beratende Ingenieure GmbH, Stuttgart
  • Acoustics, Building Physics

    Wolfgang Sorge, Ingenieurbüro für Bauphysik GmbH, Nürnberg
  • Stage Planning

    Walter Kottke Ing. GmbH, Bayreuth
  • Kitchen Planning

    Ingenieurbüro Glonner Gastronomie- und Verpflegunsgtechnik, Bad Wiessee
  • Landscape Planning

    lohrberg stadtlandschaftsarchitektur, Stuttgart
  • Client

    City of Lohr am Main
  • More Specs Less Specs
© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. The Civic Center in Lohr am Main, Germany, occupies an important urban site at the entrance to the town, creating a cultural destination for music, theater and conference events. The Civic Center is a seven-cornered polygonal form. Due to the polygonal shape, a house without a back is created, which can respond individually to the diversity of the adjacent urban spaces. Still, a public plaza orients the building towards the town center.

© Brigida González
© Brigida González
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Brigida González
© Brigida González

The open, two-story foyer welcomes the visitor, leads directly to the auditorium behind it with about 800 seats and extensive stage equipment. The restaurant has been designed in such a way that, via a variable catering area, both the auditorium and the foyer can be served. The mainly unperforated, massive building form contains a multistory foyer, which is punctuated with generous glass façades, creating a dialogue between the interior and exterior.

© Brigida González
© Brigida González

The foyer connects the various civic functions, on the ground floor the large auditorium and the bistro, the mezzanine doubling as circulation space for the auditorium balcony as well as multifunctional and seminar spaces. Scattered punched windows allow for various views to the exterior, their fat frames referencing pictures in a salon hang style. The brick façade underscores the building’s sculptural form while forming an essential part of the spatial concept in the foyer through its exterior and interior use.

© Brigida González
© Brigida González

This presents an ambivalence between inside and out, intentionally erasing the threshold. At the same time, the lively structured, hand-laid surface lends the building a very human scale. he finely scaled wood interior of local oak with its warm color presents a deliberate haptic and visual contrast. This natural material shines with its multifaceted applications as veneer and solid wood in furniture and also as acoustic paneling.

© Brigida González
© Brigida González

The large auditorium contains a large façade opening to the eastern outdoor terrace which can be used together with the auditorium for events. The nearly seamless dark terrazzo flooring appears generous and is visually continued up the wall with black MDF panels up to the top of the glazing, creating a stable and robust footing. The light, filigree wood interior is placed on top of this dark base, forming the upper part of the walls, the ceiling, and the balcony.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Civic Center in Lohr am Main / Bez+Kock Architekten" 16 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911480/civic-center-in-lohr-am-main-bez-plus-kock-architekten/> ISSN 0719-8884
© Brigida González

Lohr am Main 市民中心 / Bez+Kock Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.