All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. China
  5. Zhubo Design
  6. 2018
  7. Basis International School Park Lane Harbour / ZHUBO-AAO

Basis International School Park Lane Harbour / ZHUBO-AAO

  • 21:00 - 24 May, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Basis International School Park Lane Harbour / ZHUBO-AAO
Basis International School Park Lane Harbour / ZHUBO-AAO, Campus aerial view. Image © Chao Zhang
Campus aerial view. Image © Chao Zhang

Academic Building . Image © Chao Zhang Outdoor Activity Area . Image © Chao Zhang Atrium . Image © Chao Zhang Atrium. Image © John Siu + 30

  • Architects

  • Location

    Huiyang Distric, Huizhou City, Guangdong Province,China
  • Category

  • Project Director

    Qiao Zhong
  • Lead Architects

    John Siu, Xin Huang
  • Design Team

    Junda Li, Hanlu Zhong, Yuhua Wu, Yu Qu, Huanhuan Zhu, Taiming Cao, Zhuangwei Li
  • Area

    43355.95 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Interior Design

    Perkins Eastman
  • Construction Drawing Design

    Institute of Architectural Design, Shenzhen University
  • Landscape Design

    Alain landscape Studio & Associates
  • Client

    CR LAND
  • More Specs Less Specs
Academic Building . Image © Chao Zhang
Academic Building . Image © Chao Zhang

Experience
“Waking up with bird chirping and the smell of grass, I stop being impetuous and work harder.” A mother retold what her boarding daughter said, which could concisely generalize experience of such mountain campus.

Outdoor Activity Area . Image © Chao Zhang
Outdoor Activity Area . Image © Chao Zhang

Basis International School Park Lane Harbour is a boarding school with capacity of accommodating 1200 students. The construction area is 43,000 m² and the campus covers an area of 70,000 m². Campus site has been chosen in a mountain forest on the seaside of Park Lane Harbour. The site is densely vegetated with 58 meters height difference from lowest elevation of 24 meters to highest elevation of 82 meters.

Stairs Square . Image © Chao Zhang
Stairs Square . Image © Chao Zhang

Benefiting from the natural environment, it is essentially different from schools in cities. In the beginning of the design concept, the architect tried to create a campus that blend in with the nature, offering students an experience of leaning inside the forest. Teachers and students can embrace the natural breeze and read in the morning with the smell of fresh grass.

landscape analysis
landscape analysis

Spirit of site: three platforms
There are mountains on the seashore. The mountains are high and forests are dense.

With a height difference of 58 meters in the site, the architect partially modified three platforms, and tried to maintain the original natural state of the remaining untouched areas. The three platforms are: the main pedestrian entrance and the front square, the main stairs square and the sports field on the summit. There are a variety of traffic connections between different elevations, convenient for teachers and students to travel at school.

altitude analysis
altitude analysis

As main pedestrian entrance of the campus, the front square is connected flatly with the road. The natural valley landform is the first impression for entering the campus. The sight goes up through the hillside park with rich valley layers, and finally stays at the circular observation restaurant overhanging at half way of the hill. Students can choose to ascend along the open valley park, gather in the overhead stairs near the teaching section, or reach the teaching section and main stairs square through vertical transportation in the reception hall.

Main entrance. Image © Chao Zhang
Main entrance. Image © Chao Zhang

Main stairs square in the middle of the mountain is the main area of daily activities for students. The entrance of dormitory, main teaching rooms and indoor gymnasium are all positioned near that elevation. Multi-elevation links are set up by making full use of the terrain of the site, reducing the need to climb up and down. The design of the site uses the characteristics of elevation difference and surrounding buildings to become a stairs square with a wide range of functions. It is a popular outdoor activity place for teachers and students, and it is also the main venue for festivals and ceremonies.

Stairs Square . Image © Chao Zhang
Stairs Square . Image © Chao Zhang

In view of the special needs of international schools, the outdoor sports field is only used as a place for teachers and students to exercise after school but not the main place for physical education classes, also due to the special mountain terrain, the outdoor sports field is located at the gentle part of the summit. It has quite an elevation difference with the main activities area of teachers and students, and can be reached by climbing stone steps or winding mountain roads for logistics. Such unconventional settings resulting it has what is impossible for a regular school playground to have: surrounded by mountains and forests with sea and mountains all in sight.

Dormitory Elevation . Image © Chao Zhang
Dormitory Elevation . Image © Chao Zhang
Dormitory Elevation . Image © Chao Zhang
Dormitory Elevation . Image © Chao Zhang

Planning Concept: Compact Group,decentralized Layout
Gather and disperse, moderate construction
Basis International School is composed of teaching group (including 360 degree observation restaurant, indoor gymnasium), dormitory group and sports field on the summit. Because of the special mountainous terrain, the teaching groups are enclosed with slab construction, relatively centralized and equipped with overhead corridors to meet the needs of class-selection system of the American style education. The height of the artificial retaining wall between the building and the mountain area should be controlled within 10 meters to save the cost of soil preparation and ensure the natural lighting and ventilation inside building.

master plan
master plan
technology strategy
technology strategy

The dormitory groups adopt the dispersed points style layout for the towers, and minimize the damage of construction to the mountain areas by using suspended tower. The dormitory group is close to the entrance for cars and the parking space for the school bus enhance the convenient for the weekly commuting and baggage handling of boarding students.

Aspect towards Living Area . Image © Chao Zhang
Aspect towards Living Area . Image © Chao Zhang
Aspect towards Academic Area . Image © Chao Zhang
Aspect towards Academic Area . Image © Chao Zhang

Teach and learn anytime anywhere; Given to emptiness, nothing is everything.
International educational institution BASIS is responsible for the operation of the whole school and adopts purely American education system. The architectural design adopts an open, individualized and diversified way to create space accordingly to design a complex space to meet the demands of international education.

Atrium. Image © John Siu
Atrium. Image © John Siu

Architects believe that the change of guiding ideology of education will bring the change of teaching methods, and the change of teaching methods will inevitably put forward new requirements of teaching space that conform with the change. They think that the elements of campus design can be roughly divided into basic teaching environment (emphasizing internal relations) and interpersonal communication environment (emphasizing outdoor activities and interpersonal communication). These two basically constitute the campus indoor and outdoor environment of the campus. International schools adopt a class-selection teaching model, and students do not have a fixed classroom. Each classroom is set up individually according to grade and course category. Teachers teach and work in each classroom. Students change classes according to the schedule. Metal lockers are set outside for students to temporarily store their personal belongings when they change classes.

Atrium . Image © Chao Zhang
Atrium . Image © Chao Zhang
Atrium . Image © Chao Zhang
Atrium . Image © Chao Zhang

In terms of functional layout, we divide the main teaching places into G1-4 (day-school students) and G5-12 (boarding students). The G1-4 classroom is near the main pedestrian entrance of the school. It is mainly located on the 1-3 floor of the teaching building. It is convenient for students to reach from the main entrance. Classroom G5-12 is mainly located near the main stairs square of the campus, which has similar elevation with the dormitory. The classrooms of the same category of students are relatively centralized, convenient for travelling from class to class.

Atrium . Image © Chao Zhang
Atrium . Image © Chao Zhang

Architects specially designed many indoor or semi-indoor open areas for staying in different elevations of the campus. The purpose of designing blank space for sitting and lying down is to enable the most creative users to explore its potential, so that teachers are not confined to the classroom and can teach anywhere anytime.While students are not limited their school life at classroom, canteen and dormitory. They can find their favorite corner in the campus, a corner belonging to him, her and them. Simple traffic space is expanded and enriched by architects by various ways. Because of the addition of traffic functions to the open space, we do not need to worry it will become a passive space that nobody goes to.

Corridor Space . Image © Chao Zhang
Corridor Space . Image © Chao Zhang
Folding Stairs . Image © Chao Zhang
Folding Stairs . Image © Chao Zhang

The introduction of natural light and ventilation guarantees the greatest comfort of the space. The learning space for teachers and students extends further to all places, instead of the three-point and one-line lifestyle of the conventional campus. Teachers and students can study and discuss in the corresponding corners of the campus with notebooks. Teaching is no longer only confined to the classroom, classroom and learning can extend to the entire campus. A variety of courses can be brought outside of the classroom according to the needs of teachers, under the blue sky, on the stairs, in the shade of trees...

Aspect towards Main Entrance . Image © John Siu
Aspect towards Main Entrance . Image © John Siu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Basis International School Park Lane Harbour / ZHUBO-AAO" 24 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911274/basis-international-school-park-lane-harbour-zhubo-aao/> ISSN 0719-8884
Campus aerial view. Image © Chao Zhang

华润小径湾贝赛思国际学校 / 筑博设计-联合公设

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.