All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Italy
  5. C+S Architects
  6. 2018
  7. Piazza del Cinema / C+S Architects

Piazza del Cinema / C+S Architects

  • 05:00 - 16 February, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Piazza del Cinema / C+S Architects
Piazza del Cinema / C+S Architects, Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

Courtesy of C+S Architects Courtesy of C+S Architects Courtesy of C+S Architects Courtesy of C+S Architects + 17

  • Architects

  • Location

    Lido di Venezia, Italy
  • Category

  • Lead Architects

    Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini
  • Area

    20100.0 m2
  • Project Year

    2018
Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

Text description provided by the architects. In 1857 the construction of the first seaside resort on the island of Lido in Venice was opening a stage of splendor for the island when parties, concerts, events were happening. The two major hotels: Grand Hotel des Bains, completed in 1900 and Excelsior Palace Hotel, in 1908 were transforming the island of the Lido in one of the most desired and sought-after seaside resorts in Europe. The Cinema Festival Palace and the Casino Palace were attracting huge numbers of tourists.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

With the hit of the economic crises, a period of decline brought the disposal of the Grand Hotel des Bains and a lack of investment both from the private and the public sectors, being the Venice Cinema Festival the only international event which still continues the glories of the past, only once a year. The venues, which still testify the glorious past of the Venetian resort, are the Venice Cinema Festival Palace and the Casino Palace. 

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

 C+S designed the new public space sewing together the three elements which create the identity of the site: the historic and listed buildings of the Casino Palace and Venice Cinema Festival Place, connecting them with a white, continuous stone-made public space, which aims to enhance the dimension of the former historic public domain, unifying the two buildings with the park and bringing back the memory of its original design, testimony of the splendour of the Belle Epoque.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

The square is heightened from the original level to allow the view of the sea and is entirely designed using the monochrome Apricena stone. The use of a monochrome surface for the whole public space confirms and underlines the strengths of the dimension of the public space, avoiding the fragmentation of the use of different materials.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

The design of the materiality of the rolled or sanded pieces of the stone, the water drainage system and the fountain- designed as thin cuts and shadows on the white surface of the stone, the brass or varnished steel railings, the benches in reconstituted natural marble stone, the newly planted and autochthonous maritime pines and the sinuosity of the garden- which is designed as a symbol of a third building which was meant to complete the square but was never built: all these elements are designed as accents in the continuity of the monochrome materiality.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

The square, designed to serve the Venice Cinema Festival, is invisibly infrastructure to potentially allow the activation of events during the other months of the year, but especially to give back a free public space to the inhabitants of the Lido island: mums with prams, skaters, kids playing with the water fountain, old people relaxing under the shadow of the trees and watching the sea.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

 “We are proud to have contributed to give back the citizens a part of the city. We strongly believe in the power of a free, well-designed public domain to be activated by people, their memories, their dreams, and their experiences”- says Carlo Cappai and Maria Alessandra Segantini. Part of the design was also the adaptive reuse of the ground floor of the Palazzo del Casinò, which was designed to recall the former splendor.

Courtesy of C+S Architects
Courtesy of C+S Architects

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Piazza del Cinema / C+S Architects" 16 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911027/piazza-del-cinema-c-plus-s-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of C+S Architects

利多电影院广场/ C+S Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.