All
Projects
Products
Events
Competitions

Roriz Social Sanitary Facilities / pema studio

Roriz Social Sanitary Facilities / pema studio
© pema studio
© pema studio

© pema studio © pema studio © pema studio © pema studio + 23

  • Architects: pema studio
  • Area Area of this architecture project Area: 462.8 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: pema studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: CIN, Cinca, Granifofo, Grohe
© pema studio
© pema studio

Text description provided by the architects. The study focused on public use sanitary facilities, in need of urgent intervention. A previously degraded and dysfunctional space whose requalification is based on three fundamental principles: the space functionality, the limit budget imposed and respect for the context, spirit and history of this place.

© pema studio
© pema studio
Plan
Plan
© pema studio
© pema studio

The project entire development came from a clear functional problem, the access to a storage room, made through the entrance into the men's toilets.

© pema studio
© pema studio
Elevation
Elevation
© pema studio
© pema studio

In response to this problem, the project was developed around the creation of a single entrance into the building, which assumes itself as an extension of the public road to its interior and gives direct access to the storage room, it's through this new "inner street" that the access to the men's and women's toilets is made.

© pema studio
© pema studio
Axonometric - Countertop
Axonometric - Countertop
© pema studio
© pema studio

The choice for the stabilized oxidized iron grid arises from the historical context of this old building, an old chain of this region of which still remains the heavily oxidized grid in the small windows.

© pema studio
© pema studio

Added to this all, is the will to do something contemporary, provocative and relaxed that can challenge the typical local public work paradigm.

The monolithic granite washbasin, an abundant stone in this region, assumes an imposing form and translates the craftsmanship of working on stone, an art once common in the people of this place, currently in extinction.

© pema studio
© pema studio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Roriz, Santo Tirso, Porto, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Roriz Social Sanitary Facilities / pema studio" [Roriz Social Project / pema studio] 18 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910889/roriz-social-sanitary-facilities-pema-studio/> ISSN 0719-8884
© pema studio

罗丽兹社会公厕 / pema studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.