All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. McManus Lew Architects
  6. 2018
  7. Kew Villa / McManus Lew Architects

Kew Villa / McManus Lew Architects

  • 19:00 - 6 February, 2019
  • Curated by Martita Vial
Kew Villa / McManus Lew Architects
Kew Villa / McManus Lew Architects, © Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography
  • Builder

    The Melbourne Builder and Co
  • Structural Engineer

    Marcon Tedesco O’Neill
  • Land Surveying

    Peter Richards
© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography

Text description provided by the architects. Kew Villa is a transformation of a single-bedroom villa unit into a light-filled, three-bedroom dwelling to accommodate the growing needs of a young family. Located within a group of ten units, it boasts the features of a much more substantial home and demonstrates that comfortable and private family living can be achieved in unexpected places. 

© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography

The purchase of a modestly sized and underutilized yard adjacent, from the owners’ corporation, enabled the extension.

Consideration of how the interior and outdoor spaces would work together to maximize the sense of outlook and openness was critical to making the home feel generous. The previous design wrapped around a south facing courtyard. This courtyard was retained, but bolstered by the addition of an opposing deck space to create a band of outdoor space that bi-sects the home and provides wide views out. A natural fall of the land was exploited to create a sunken living with a greater ceiling height, transitioning seamlessly down to the surrounding garden. Extensive glazing and doors open out to the deck which acts as an outdoor room, with a built-in bench, planter box and a retractable awning for comfort in summer. 

© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography
Proposed Plan
Proposed Plan

Integrated cabinetry maximizes efficiency by enabling multipurpose circulation spaces. A corridor that provides acoustic separation to bedrooms from the living areas discretely incorporates a study nook, book shelving and laundry hampers. The owners’ love of books inspired a long low-height bookcase that defines the entry from living area while also functioning as a balustrade between the split-levels.

© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography

Resources harvested include solar energy returning power back to the grid and rainwater to service the toilets. Existing brickwork that was demolished was reused to build some of the brick walls, with recycled brickwork utilized elsewhere. 

© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography

To maintain the consistent appearance of the 1960s development, the front façade was retained and the prevailing building height was kept. Materials were selected to both sit comfortably amongst the existing textures, and quietly to allow the appreciation of space. Honest timeless materials such as recycled brick, blackbutt timber and plywood work in harmoniously and are both classic and contemporary.

© Emily Bartlett Photography
© Emily Bartlett Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Kew Villa / McManus Lew Architects" 06 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910786/kew-villa-mcmanus-lew-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.