All
Projects
Products
Events
Competitions

Sopoong-gil Community / UnSangDong Architects

Sopoong-gil Community / UnSangDong Architects

© Yoo Junhwan © Yoo Junhwan © Yoo Junhwan © Yoo Junhwan + 24

Nowon-gu, South Korea
  • Architects Authors of this architecture project UnSangDong Architects
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Lead Architects

    Jang Yoon Gyoo , Shin Chang Hoon
  • Design Team

    Kim Bongkyoon, Choi Sanghyun, Lee Gayeon, Hwang Yooyoung, Kim Minkyoon
  • Photographs

  • Site area

    296.93 m2
  • Building area

    124.22 m2
  • Gross floor area

    283.48 m2
  • Building to land ratio

    41.83%
  • Gross floor ratio

    85.59%
More Specs Less Specs
© Yoo Junhwan
© Yoo Junhwan

Text description provided by the architects. Sopoong-gil Community is part of an urban renewal program that was not developed by government or local administration. It was rather organized to do what local people wanted by improving the environment with the assets of the local. The steering committee for Sopoong-gil Community has been set in operation since July of 2017 to reflect public opinion on what kind of programs there will be and how to operate them. ‘Sopoonggil Community’, which is more than a mere wheelchair ramp that extends all the way from the 1st floor to the roof top on the 3rd floor, creates community space with no boundary and invites interactive connection with users’ various choice. With the ramp with no boundary, various activities can take place with the needs of everyone who wishes to use it.

© Yoo Junhwan
© Yoo Junhwan

Architectural Design Sopoonggil Community a multi-purpose ramp way
To create a community place with no boundary, a traditional core that separates space with floors is transformed to have a much more subtle change of floor levels. This vertical circulation provides space for book shelves, rest area, seats for performances and so on. This is an important architectural device that makes a mere functioning stairs to a continuous and extending community place with no boundary.

© Yoo Junhwan
© Yoo Junhwan
Axo 02
Axo 02
© Yoo Junhwan
© Yoo Junhwan

Proposing a new use of wheelchair ramp
According to the building code, wheelchair ramp is not included in the building area and floor area. This building code became a motif for the design. In general, for certain parts of the building or entrances, wheelchair ramps and elevators or lifts have to be installed. Instead of a mere wheelchair ramp with its typical usage, ‘Sopoonggil Community’ can not only be wheelchair ramp, but also be space where everyone can use for galleries of the poet ‘천상병’, galleries for local people, and extension space for performances and book cafes.

© Yoo Junhwan
© Yoo Junhwan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 77, Dongil-ro 242-gil, Nowon-gu, Seoul, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sopoong-gil Community / UnSangDong Architects" 05 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910628/sopoong-gil-community-unsangdong-architects/> ISSN 0719-8884
© Yoo Junhwan

Sopoong-gil社区活动中心/ UnSangDong Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.