All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Wahana Architects
  6. 2016
  7. The Upstairs House / Wahana Architects

The Upstairs House / Wahana Architects

  • 03:00 - 31 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
The Upstairs House / Wahana Architects
The Upstairs House / Wahana Architects, © Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya
  • Interior Consultant

    Platform Architects
  • Lighting Consultant

    Infiniti Lighting by David Liming
  • Structure Consultant

    Ricky Theo
  • Main Contractor

    Wahana Cipta Selaras
© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Text description provided by the architects. This tropical modern abode stands on 560 m2 corner plot in a townhouse complex, in South Jakarta. Located in a densely populated area and immediately adjacent to a busy road, with no interesting views on its surrounding, were the main challenges for the architect in designing this house. It is the wish of the owner to have a house that has a strong interaction with the natural surrounding environment and natural landscapes, just like a holiday resort. 

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya
First Floor Plan
First Floor Plan

They hope that the house will be a place where their close friends and families would come and gather on the weekend. These needs are the main idea for the designer in order to design the house. We took a different approach while designed this house. While many regular houses place the private areas on a higher level, we consciously have the private areas such as bedroom areas on the lower level. This decision made simply because of the daily activities of the owners and their children. So they can access their bedrooms directly after a long tiring day.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Entering this house, people will be brought directly to an open stair located next to a garden and a reflection pool. The entrance stair then leads to the Main Entrance area. The craftsmanship-which considered as the architectural practice in Indonesia- is strongly applied in this Entrance area, which is all covered with re-used waste teak woods. The usage of this material gives more depth and texture to the space. It creates a strong visual effect, producing a new experience from a wasted good treated in a new way.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The living room and dining room, along with other public areas which designed on the upper level, interestingly creates a more open and wide-feel space. This might help the usage of this area as a public space, to have a communal and gathering area. The Upper level which is surrounded with clear glass and partly covered with wood lattices also creates interspatial relations between the inside-the building and the natural surroundings.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

On the lower level, the wood lattices on the corridor leading to bedrooms, allows natural air to breeze into this area. The sound of the water from the reflection pond next to the semi-outdoor corridor creates a strong resort-feel to this area. It helps people to calm their senses after tiring daily routines, leading them to their own resting areas.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

 The children’s bedrooms are designed with connecting courtyards. These wooden-deck courtyards are filled with trees which grow through the void connected to the upper level. The presence of this courtyard is essential to the main concept of this building. On the other side, the main bedroom also has a courtyard with its own reflection pool and a vertical garden. This courtyard helps to give a non-formal feeling to the bedroom area while creating a serene atmosphere.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The courtyards and the natural surroundings which integrated to some rooms and the material selection of this building, fulfills the client’s need to have a house with Resort feel and Tropical touch in the middle of a densely populated area. The courtyards and the landscapes not only become the main orientation of this house but also become an extension function space from the inside area.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Upstairs House / Wahana Architects" 31 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910498/the-upstairs-house-wahana-architects/> ISSN 0719-8884
© Fernando Gomulya

楼上住宅 / Wahana Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.