All
Projects
Products
Events
Competitions

RiM House / RM Arquitectura

RiM House / RM Arquitectura

© Tomeu Canyellas © Tomeu Canyellas © Tomeu Canyellas © Tomeu Canyellas + 31

Houses  · 
Alcúdia, Spain
  • Architects Authors of this architecture project RM Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architect in Charge

    Jaume Colom Vidal
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Tomeu Canyellas
© Tomeu Canyellas

Text description provided by the architects. The RiM House is located a few meters from the sea on the north coast of the island of Mallorca. The plot is located in a wooded area with pines, holm oaks and wild olive trees. The premise of the project was to integrate an avant-garde housing adapted to the environment within the forest. A house open to the outside for the summer months with large outdoor living areas and pool; and at the same time sheltered for the winter months.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tomeu Canyellas
© Tomeu Canyellas

Rmarquitectura studio (www.rmarquitectura.com) together with the interior design studio Rimirim (www.rimirim.com) were in charge of carrying out this peculiar project. The work was executed by the Islabau Constructora (www.islabau.com) The team formed by Vero Montijano, Jaume Colom and Biel Rechach, proposed the distribution of the house in a single plant integrated into the orography of the land. The concept was to adapt the building to the environment, keeping the traditional architecture with a nod to the avant-garde and finished with materials from the area. Crossed facade openings are proposed to facilitate air circulation in the house with a system of vertical slats.

© Tomeu Canyellas
© Tomeu Canyellas

The distribution of the house is characterized by the aligned arrangement of the volumes. The first volume is a cube completely covered with marés stone (calcarenite) that makes independent the access area of the outdoor terrace. This volume will house the area of facilities, swimming pool, and outdoor kitchen. The interior design team furnished the home with the premise of adapting to the environment; using wood for furniture and lighting and linen in textiles.

© Tomeu Canyellas
© Tomeu Canyellas

The high-rise spaces are furnished with furniture of straight and simple shapes but studied taking into account the proportions of the rooms. The interior areas are open and very spacious, which gives a feeling of freshness. To compensate for this feeling and make each corner of the house more pleasant and cozy, we opted for the use of curtains in natural fabrics such as linen. It is decided in turn by the use of decorative lamps to give warmth to each room and create a home, a family home.

General Plan and Longitudinal Section
General Plan and Longitudinal Section
© Tomeu Canyellas
© Tomeu Canyellas

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "RiM House / RM Arquitectura" [Casa RiM / RM Arquitectura] 30 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910433/rim-house-rm-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Tomeu Canyellas

地中海旁林中居所 / RM Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.